Snabblektion i designhistoria – PK22 - By RUM
Annons
Design

Snabblektion i designhistoria – PK22

Poul Kjærholm kan listas som en av 1900-talets mest betydande formgivare och hans viktigaste verk, fåtöljen PK22, är en av vår tids största designikoner.

Annons

Poul Kjærholm var bara 22 när han ritade stolen PK25 i början av 1950-talet. Stolen bestod av uppspända flagglinor på en ram av stål och var hans examensarbete på Kunsthåndværkerskolen i Köpenhamn. PK25 öppnade många dörrar för Kjærholm och ledde fram till den mer kommersiellt gångbara PK22. Istället för flagglinorna på PK25 kunde kunderna välja mellan tre mer konventionella klädslar: kanvas, läder eller flätad rotting.

Kjærholm är i dag främst känd för sina stolar och fåtöljer i stål och naturmaterial. PK22 ritades 1956 och visades för första gången upp på Triennale i Milano år 1957. Fåtöljen blev en succé och vann det prestigefyllda Grand Prix-priset. Poul Kjærholms genombrott blev där och då ett faktum.

Fåtöljen PK25 var föregångaren till den kommersiellt mer gångbara PK22.

“Det viktiga är att uttrycka materialets personlighet, inte min.”

– Poul Kjærholm.
Annons

Kjærholm ville göra så bra möbler som möjligt. PK22 är hans eleganta tolkning av Mies van der Rohes klassiska Barcelona-fåtölj. Särskilt i Danmark var man snabb med att påpeka att Kjærholm inte var annat än en nordisk variant av Mies van der Rohe. Kjærholm såg dock design som en evolutionsprocess och kände sig fri att bygga vidare på historiska förebilder. Han menade att en stol trots allt är ett bruksobjekt som bygger på flera tusen år gamla traditioner.

Det finns en anekdot om hur en ung Kjærholm erbjöds jobb hos Fritz Hansen, som bland annat producerade Arne Jacobsens möbler. Under ett år experimenterade Kjærholm med formpressat trä och ritade en svart stol. Företaget sa att visst, den var fin, men att man just tagit fram en stol i formpressat trä (Myran) och att man skulle gå vidare med den. Karriären hos Fritz Hansen blev med andra ord kortlivad, och kort därefter inledde Kjærholm ett samarbete med Kold Christensen istället, som tillverkade Kjærholms möbler fram till den senares död 1980. Två år senare tog Fritz Hansen över all produktion, och gör så än i dag.

”Trots att Kjærholms stolar går för höga belopp på auktioner har han hamnat lite i skuggan av mer välkända landsmän som Wegner och Jacobsen. Man kan inte påstå att Kjærholm är okänd, men han är helt klart underskattad.”

– Michael Sheridan som var curator på Louisianas utställning om den danska möbelarkitekten.
Annons

1962 byggde Kjærholm ett hus tillsammans med sin fru, arkitekten Hanne Kjærholm. Hanne ritade själva byggnaden, medan Poul tog hand om interiören. Deras enkla men imponerande Kjærholm House i Rungsted har sedan dess blivit erkänt som en klassiker.

Poul Kjærholm dog 1980 av lungcancer, då endast 50 år gammal.

Publicerad i Rum Hemma nr 11-2019

Annons