Snabblektion i designhistoria – Saccosäcken - By RUM
Annons
Design, Inredning

Snabblektion i designhistoria – Saccosäcken

Må hända inte det vackraste designhistorien har att erbjuda, men desto mer hyllad för sin funktion och bekvämlighet. Saccosäcken har utan tvekan nått ikonstatus.

Annons

Text: Linn Wiklund Wandrup

Världen introduceras för saccosäcken år 1969. Då går den under namnet The Sacco. När saccosäcken föds på 1960-talet ligger många italienska företag i framkant inom design och utveckling. Bland dessa finns Cassina och Zanotta, två varumärken som inte räds att bryta ny mark. The Sacco är ett exempel på deras banbrytande form – en svart läderpåse fylld med polystyrenbollar.

Den första modellen designades av italienarna Piero Gatti, Cesare Paolini och Franco Teodoro. Än i dag går det att fynda deras unika mönster och design på auktioner om man vill ha en äkta klassiker.

Annons

Tanken bakom The Sacco var att formgivarna ville ta fram en universal sittmöbel som skulle anpassa sig efter den individuella kroppen, och inte tvärt om.

”Funktion före form var vid den här tiden något som ansågs ’inne'”

Saccosäckens framgång hade inte att göra med dess utseende, utan snarare dess praktiska funktion. Säcken introducerades under en tid då stora investeringar gjordes i miljonprogrammen, och allt som var praktiskt innebar en stor fördel. Funktion före form var vid den här tiden något som ansågs ”inne” inom design.

Sittsäck Zit Zack, 999 kr, Mio.
Saccosäck Kolind, 350 kr, Jysk.
Saccosäck, 1 299 kr, Åhléns.
Annons

Saccosäcken sägs vara en av de produkter i världen som tydligast representerar en era. Från 1970-talets hype till en självklarhet i hushållen under 1990-talet.

Annons

Läder, linne, fårskinn, polyester, plast – i dag finns saccosäcken i de flesta material, och även som vattentålig variant.

Publicerad i Rum Hemma nr 4-2020

Annons