Snabblektion i designhistoria – Savoy - By RUM
Annons
Design

Snabblektion i designhistoria – Savoy

Med sin skulpturala form går Savoy inte att ta miste på. En av vår tids mest ikoniska vaser är signerad Alvar och Aino Aalto.

Annons

Text: Linn Wiklund Wandrup

Alvar Aaltos design har gått få förbi, främst för alla de verk han tagit fram för varumärket Iittala och den egna möbelfirman Artek. Även hans fru Aino var formgivare, och just vasen Savoy tog de fram tillsammans år 1936.

År 1937 deltog paret Aalto med en skiss som då gick under arbetsnamnet ”Eskimåkvinnans skinnbyxa”, i en formgivningstävling i Paris. Tävlingens syfte var att utse produkter till världsutställningen som skulle hållas i staden, Exposition Internationale des arts et techniques dans la vie moderne. Alvar och Ainos skiss vann, och blev slutligen vasen Savoy. Det namnet fick den efter att paret inlett ett samarbete där de inredde restaurangen Savoy i Helsingfors.

Vasens karaktäristiska form ska ha inspirerats av en inuitkvinnas skinnbyxor, medan många menar att inspirationen härstammar från Finlands kustlinjer – Alvars far var nämligen kartritare. Den ursprungliga designen var 14 centimeter hög. I dag finns vasen i flera färger, former och storlekar.

”Många menar att inspirationen härstammar från Finlands kustlinjer – Alvars far var nämligen kartritare.”

Savoyvasens ikonstatus har inte alltid varit lika självklar. Den har under flera perioder hotats med att tas ur produktion, men under 1980-talet gjorde den rejäl comeback och bänkade sig som en exklusiv statussymbol i de nordiska hemmen. I dag står den stadigt som klassiker i vart och vartannat hushåll, världen över.

Vasen produceras i dag av Iittala, och en enda vas tillverkas av hela sju olika hantverkare genom tolv olika arbetsmoment, under loppet av tio timmar.

Publicerad i Rum Hemma nr 8-2020

Annons