Snabblektion i designhistoria – Stringhyllan - By RUM
Annons
Design, Inredning

Snabblektion i designhistoria – Stringhyllan

Kajsa och Nils Strinnings ikoniska, drygt 70 år gamla Stringhylla har överlevt såväl tidens tand som illvilliga kopior. Det här är historien om Sveriges mest älskade möbel.

Annons

1949 utlyste Bonniers folkbibliotek en tävling där man efterfrågade en folklig bokhylla. Kriterierna för att vinna var att hyllan skulle vara enkel, billig och lätt att transportera. Formgivarna och äkta makarna Kajsa och Nils Strinnings gavelförsedda vägghylla String uppfyllde samtliga kriterier och stod som segrare bland 194 insända bidrag.

”Fantisera, variera, kombinera String”

– så löd Stringhyllans käcka slogan.
Hyllan String Pocket har de senaste åren lanserats i flera olika färger och utföranden. Nu senast i nyansen Sage.

Kajsa och Nils Strinning var parhästar under större delen av sina yrkesverksamma liv, och redan tre år före String, när paret studerade på KTH i Stockholm, hade de lanserat sitt revolutionerande diskställ Elfa, som i likhet med Stringhyllan var byggt med stålgavlar.

Succén med Stringhyllan ledde inte direkt till att paret lutade sig tillbaka – tvärtom – de arbetade flitigt med att försöka överträffa ”hylljäveln”, som de kallade den. Trots flera tappra försök är den ursprungliga hyllan fortfarande den som sålt allra bäst.

Under flera decennier kämpade paret Strinning för att få patent på sin hylla. Efter att ha stridit mot över 100 kopior fick makarna äntligen patent på hyllan år 1962 och det sägs att 32 fuskfabriker fick bomma igen.

Annons

Under sina drygt 70 år har hyllan belönats med ett flertal priser, men det kanske mest prestigefyllda erkännandet har hyllan fått från folket. Stringhyllan är nämligen den svenska möbel som sålt allra bäst i Europa genom tiderna.

Publicerad i Rum Hemma nr 7-2019

Annons