Snabblektion i designhistoria – Tea Trolley 901 - By RUM
Annons
Design, Inredning

Snabblektion i designhistoria – Tea Trolley 901

Aaltos serveringsvagn 901 har över 80 år på nacken men är minst lika populär nu som då. Det här är historien bakom den finska designklassikern.

Annons

Den ikoniska serveringsvagnen 901 från Artek är, officiellt, formgiven 1936 av den finska designern Alvar Aalto. Vagnen har ett universellt och elegant formspråk och är tillverkad i formpressad björk, med en bordsyta i vitt laminat eller svart linoleum.

901 är inspirerad av den brittiska tekulturen, japanskt snickeri och många av de resor paret Aalto gjorde tillsammans. Ett år efter 901 släpptes Tea Trolley 900, vilken bygger vidare på 901:ans design. Den nya modellen fick dock en flätad förvaringskorg bredvid toppskivan som täckts av keramikplattor.

Artek grundades 1935 av fyra unga idealister: Alvar och Aino Aalto, Maire Gullichsen och Nils-Gustav Hahl. I dag är Artek känt som en av de mest innovativa inom modern design, genom sitt sätt att bygga vidare på arvet från Alvar Aalto.

Senast serveringsvagnarna peakade i trendmått mätt var under 1960- och 70-talet, med sina rökfärgade glasskivor och ramar i mässing. På 1930-talet, då funktionalismen styrde, var de också poppis. Den tidens serveringsvagnar hade rena former och släta ytor (901 är ett praktexempel), medan dagens vagnar kan komma i alla möjliga färger, former och material.

Holländska designern och färgexperten Hella Jongerius dök 2015 ner i Arteks arkiv och tog bland annat fram serveringsvagnen 901 i två nya utföranden, en ljus och en mörk variant.

Annons

Vad många inte vet är att Alvar arbetade tätt tillsammans med sin fru Aino, och att många av möblerna som bär hans namn faktiskt är ritade av henne. Eftersom Alvars namn var mer känt ansågs det lättare att sälja under det istället för Ainos.

”Jag tycker exempelvis att man ser tydliga spår av henne i den kända serveringsvagnen, Tea Trolley 901”

– Dan von Koskull, expert på finländsk design och modernt konsthantverk på Bukowskis i Helsingfors, om frun Aino Aaltos tydliga avtryck i Alvars arbete (källa: TT)
Aino och Alvar Aalto vid ritbordet.

Paret Aalto var båda verksamma arkitekter och träffades när Alvar 1923 anställde Aino på sin nyöppnade arkitektfirma. Deras arbete var starkt präglat av funktionalismen och de designade många mästerverk genom åren – både tillsammans och var för sig.

Publicerad i Rum Hemma nr 2-1019

Annons