Snabblektion i designhistoria – Ultima Thule - By RUM
Annons
Design, Inredning

Snabblektion i designhistoria – Ultima Thule

Den finska formgivaren Tapio Wirkkala ligger bakom Iittalas ikoniska glasserie Ultima Thule. Men varifrån kommer namnet? Vi dyker ner i historien bakom designklassikern!

Annons

1968 lanserade Iittala glasserien som fick namnet Ultima Thule. Bakom formgivningen stod den finska stjärndesignern Tapio Wirkkala. Serien gjorde stor succé och är Wirkkalas största framgång.

Tapio Wirkkala (1915-1985) är en av Finlands mest framstående formgivare och har gjort allt från frimärken till skulpturer. Hans genombrott kom år 1946 när han vann en glastävling arrangerad av Iittala.

Den finska naturen, som var en av Wirkkalas viktigaste inspirationskällor, genomsyrar Ultima Thule. Formen ska anspela på de smältande isarna i de nordligaste delarna av finska Lappland. Serien fick även sitt namn efter den gamla myten om en istäckt ö långt norr om den kända världens gränser.

”Formen ska anspela på de smältande isarna i de nordligaste delarna av finska Lappland”

Annons

Glaset framställs genom en särskild metod, och de första glasen tog upp emot 1000 timmar att färdigställa. Än i dag framställs serien med samma teknik som på 1960-talet, där ytan bränns på speciella träformar.

Iittala, som står bakom Ultima Thule-succén, är ett finländskt företag som grundades 1881. Det 
sägs att det vid den tiden var brist på kvalificerade glasblåsare i landet, vilket gjorde att Iittala tvingades plocka in en rad svenska glasblåsare för att kunna starta upp sin glasproduktion.

2015 skulle Tapio Wirkkala ha fyllt 100 år, något Iittala firade med att introducera ett helt nytt champagneglas i serien.

Flyger du med Finnair och sitter i första klass, serveras drycken alltid i Ultima Thule-glas – ett samarbete som fortlöpt sedan lanseringen.

Publicerad i Rum Hemma nr 12-2020

Annons