Snabblektion i designhistoria – Ultrafragola - By RUM
Annons
Design

Snabblektion i designhistoria – Ultrafragola

Den italienska formgivaren Ettore Sottsass vågiga spegel Ultrafragola från 1970 har synts överallt de senaste åren. Det här är historien bakom den hajpade designklassikern.

Annons

Spegeln Ultrafragola är en ikon för den postmodernistiska eran och designades av italienaren Ettore Sottsass 1970.

Ettore Sottsass föddes 1917 i sin mammas hemland Österrike. 1929 flyttade familjen till Turin, där pappa Sottsass arbetade som arkitekt. Där började också Ettore studera vid prestigefulla Politecnico di Torino, vilket resulterade i en examen inom arkitektur, 1939.

Ultrafragola spegel

Efter sin examen, under andra världskriget, tog Ettore Sottsass värvning i italienska armén. När Italien gick över och slogs med de allierade styrkorna 1943 blev många italienska soldater, Sottsass inkluderad, tillfångatagna av tyskarna och placerade i arbetsläger.

I slutet av 1980-talet träffades en grupp designer i Sottsass lilla lägenhet i Milano, där de beslutade sig för att bilda den legendariska Memphis-gruppen. Det sägs att de lyssnade på Bob Dylan och att gruppens namn delvis är en referens till låten Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again.

”Rött är färgen på kommunistflaggan, färgen som får kirurgen att jobba snabbare och passionens färg”

– Färg hade alltid en viktig roll i Sottsass design. Rött höll han särskilt kärt, inte bara för dess starka närvaro utan också för symbolikens skull.
Spegeln Ultrafragola
På auktion kan en Ultrafragola i dag gå för det blygsamma priset på runt 60 000 kronor.

Sottsass valde oftast att titulera sig själv arkitekt, även om han också verkade som bland annat designer, konstnär, författare och fotograf.

I dag är Ultrafragola ett av Ettore Sottsass mest populära alster. Spegeln produceras nu, precis som då, av italienska Poltronova. Ultrafragola är en hyllning till kvinnors sensualitet, med sina vågiga former som ska likna långt böljande hår. Den vita ramen mäter 188 centimeter i höjd och lyser upp med ett mjukt rosa neonljus när den slås på.

Den rosa, penisformade vasen Shiva Vase är ett annat ikoniskt verk av Sottsass. Den skapades för BD Barcelona 1973, efter att Sottsass förälskat sig i en katalansk kvinna, som ligger bakom inspirationen till såväl färg som form.

Publicerad i Rum Hemma nr 8-2019

Annons