Snabblektion i Designhistoria - Yngve Ekströms ”Lamino” - By RUM
Annons
Arkitektur, Design, Inredning

Snabblektion i Designhistoria – Yngve Ekströms ”Lamino”

En av de mest framstående och mest använda designmöblerna i Sverige är ”Lamino”, en ikonisk fåtölj som skapades av formgivaren Yngve Ekström. Lamino lanserades för första gången 1956 och har sedan dess blivit en symbol för svensk möbeldesign och en älskad klassiker.

Annons

Yngve Ekström, född 1913, var en banbrytande formgivare och snickare från Småland. Han grundade företaget Swedese tillsammans med sina bröder och arbetade intensivt med att utveckla möbler med en modern estetik som samtidigt var funktionell och bekväm.

Lamino skapades som ett svar på den dåvarande trenden av hårda, opersonliga möbler och Ekström ville erbjuda en stol som inte bara var snygg utan också ergonomiskt utformad för maximal komfort.

Efter flera års intensivt experimenterande med former, linjer, träslag, konstruktion och tillverkning nådde formgivaren Yngve Ekström fram till sitt mästerverk. År 1956 introducerades den banbrytande stolen Lamino på marknaden.

Yngve Ekström.

Fåtöljen blev snabbt en succé och vann flera priser för sin innovativa design och år 1999 valdes ”Lamino” ut till århundrandets möbel

Annons
Fåtöljen ”Lamino” som den ser ut idag. Foto: Nordiska Galleriet.

Lamino har en unik och karakteristisk design med sin skålformade sits i laminerad björk, vilket ger en varm och inbjudande känsla. Stolen kompletteras av en matchande fotpall och ett stativ i trä. Originalversionen hade en klädsel i lammull, vilket gav namnet ”Lamino.”

Fåtöljen blev snabbt en succé och vann flera priser för sin innovativa design och år 1999 valdes ”Lamino” ut till århundrandets möbel.

Lamino har sedan dess blivit en av de mest eftertraktade och kopierade designmöblerna i Sverige och internationellt. Dess tidlösa estetik och komfort har gjort den populär i såväl privata hem som offentliga miljöer.

Lamino representerar en viktig del av Sveriges designarv och visar på Yngve Ekströms skicklighet att skapa möbler som inte bara är vackra att se på utan också praktiska och bekväma att använda. Lamino fortsätter att tillverkas och älskas av designentusiaster världen över, vilket är ett tydligt bevis på dess långvariga inverkan och tidlösa charm.

Annons