Soffan Famna av Taf är Årets Möbel - By RUM
Annons
Design

Soffan Famna av Taf är Årets Möbel

Arkitektur- och designstudion Taf och deras soffa Famna för Svenskt Tenn vann kategorin Årets möbel på Swedish Design Awards by Rum 2021. Vi ställde tre snabba frågor om soffan och vad den har lärt dem.

Annons

Grattis till vinsten! Hur föddes idén till Famnas form?
-Vi tittade på olika poser och sittställningar och blev intresserade av hur man sitter i ett badkar. Badkar av äldre modell blev till slut vår referens för Famnas form.

Om Famna var en person, vilka skulle vara dess tre främsta personlighetsdrag?
-Mjuk, snäll och pyttelite divig.

Gabriella Lenke och Mattias Ståhlbom står bakom arkitektur- och designstudion Taf.

”Soffan Famna av Taf känns på samma gång vågad och lite kaxig, som en högst rimlig och samtida tolkning av Josef Frank och Estrid Ericsons klassiskt eklekticistiska arv. Å ena sidan lite svulstigt 70-talsspännande, å andra lite typiskt Svenskt Tenn-bourgeois. Lite som en förstorad dockskåpssoffa. Kan mycket väl komma att bli en framtida Svenskt Tenn-klassiker.”

– Juryns motivering till vinsten av Årets möbel på Swedish Design Awards by Rum 2021.

Vad har ni lärt er under skapandet av Famna?
-Vi har lärt oss jättemycket på flera plan. Vi har dels fått en djupare inblick i en stor del av svensk möbelhistoria genom att samarbeta med Svenskt Tenn och få tillgång till allt deras material, men också jättemycket kring traditionella tapetseringstekniker. Dessa tekniker har visat sig vara ett intressant, samtida (och framtida) val vid möbelproduktion då det med dess höga kvalitet blir en hållbar, långsiktig och kvalitativ lösning.

Annons