Sofi Gunnstedt skapar keramik med humor - By RUM
Annons
Design, Inredning

Sofi Gunnstedt skapar keramik med humor

Humorn är viktig i keramikern Sofi Gunnstedts arbete. Något som ofta tar sig uttryck i hennes smilande alster. Rum Hemma fick en pratstund om arbete, nyfikenhet och idétorka.

Annons

Sofi Gunnstedt har hållit på med keramik ända sedan barnsben då hon följde med sin mamma på en keramikkurs. Sedan dess fanns leran bara där och var något Sofi alltid längtade till. En dag bestämde hon sig för att testa att hålla på med något kreativt på heltid och sökte sig till Nyckelviksskolan. Därefter gick hon ett år på Capellagården och sedan Konstfacks kandidatprogram och vidare till masterprogrammet Craft! med inriktning keramik.

Keramik av Sofi Gunnstedt

”Jag har lärt mig att det inte går att sitta och vänta på att inspirationen ska komma tillbaka”

Annons
Keramik av Sofi Gunnstedt
Keramik av Sofi Gunnstedt

Vad pysslar du med just nu?
– Just nu har jag precis avslutat min masterutbildning och längtar efter att få ligga i en hängmatta och sova någon vecka. Sedan är det dags att flytta in i min nya verkstad. Det senaste året har jag nästan bara gjutit keramik, så jag längtar verkligen efter att ringla och bygga för hand i porslin igen!

Beskriv dina verk!
– De kommer från en nyfikenhet. Jag jobbar mycket med att kombinera dåtid och nutid och inspireras av gammal keramik, samtidigt som jag blandar in samtiden och egna referenser. Och så med humor, det är alltid viktigt.

Vad inspirerar dig?
– Allt är inspiration, själva livet alltså. Saker jag är med om, saker jag ser. Det kan vara en vinkel på ett hustak, hur min katt viker in sina tassar när hon ska sova eller en skrumpen ballong som hänger kvar efter en fest. Men självklart också konst och konsthantverk. 

– För mig är det viktigt att känna på saker och jag reflekterar ständigt över hur grejer ligger i handen, tyngden och så vidare.

Keramik av Sofi Gunnstedt

Och vad gör du om du får idétorka?
– Fortsätter att jobba. Jag har lärt mig att det inte går att sitta och vänta på att inspirationen ska komma tillbaka. Den kommer genom att jobba vidare i verk-staden. Ibland kan det vara motigt länge – men sedan är det plötsligt något jag gjort som väcker associationer till något annat.

Hur ser din arbetsprocess ut?
– Det kan börja med att jag har skrivit ner några ord eller någon mening, mer skisser än så blir det sällan. Jag tycker om att börja direkt i leran. Ibland kan jag behöva göra en vas helt färdig för att sedan titta på den och förstå vad som behöver ändras – och det kan ibland ta ett halvår innan jag kommer på vad det skulle vara. 

Sofi Gunnstedt
Gör: Keramiker 
Bor: Stockholm
Ålder: 31 år
Familj: Sambo och två katter
Instagram: @sofigunnstedt

Sofi Gunnstedt

Publicerad i Rum Hemma nr 8-2021

Annons