Staffan Holm har designat interiören på nya Göteborgsrestaurangen Pils med utgångspunkt i ölen med samma namn. För By Rum berättar han om att utvidga sin egen palett och om toaletter man blir glad av.
Foto: Kalle Sanner
Arbetet med Pils har utgått från en ölflaska. Det är ju lite speciellt! Hur angriper man ett sådant projekt?
– Vi har tänkt utgå ifrån en av Dugges ölsorter i varje nytt projekt och då måste man hitta ett sätt att kombinera ölsorten med Dugges personlighet. Dugges arbetar oerhört grafiskt med alla sina ölsorter och ger dom starka, egna personligheter och jag angriper det ungefär som om det vore en person som vill öppna en restaurang.
Ölen Pils grafiska profil skiljer sig rent visuellt ganska mycket från dina tidigare projekt. Hur kom det sig att du tog dig an det här?
– Jag har arbetat med Dugges tidigare där jag ritat mässmonter etc., och vi har blivit goda vänner. Jag har dessutom velat arbeta mer med färg ett tag nu, så när Dugges frågade om jag ville rita Pils tackade jag ja direkt. Projektet passade väldigt bra och jag gillar verkligen utmaningen i att försöka bortse från mitt eget formspråk och istället träda in i Dugges värld så gott det går. Det går självklart inte helt och det finns mycket material och detaljer på Pils som jag ofta gillar att arbeta med. Men den här typen av projekt ger mig möjlighet att tänja på mina gränser lite och att utvidga min palett.

”Ambitionen har alltid varit att restaurang Pils ska vara en ölrestaurang som närmar sig vinbar.”


”Jag tycker verkligen att toaletterna ska vara ambitiöst genomförda och något som en gäst blir glad av.”
Vad har varit den främsta utmaningen under arbetet?
– Det är att hitta en balans mellan alla parametrar som är viktiga för att en sådan här blandning ska kännas självklar. Ambitionen har alltid varit att restaurang Pils ska vara en ölrestaurang som närmar sig vinbar. Jag vill att Dugges gamla kunder ska älska Pils, samtidigt som jag vill att många nya människor ska upptäcka Dugges som företag genom den här restaurangen.


”Jag vill att det ska vara svårt att få folk att gå hem när det är dags för stängning.”

Är det någon särskild detalj i projektet som du själv känner dig extra nöjd med?
– Bardisken blev enormt fin med det framskjutna, bakbelysta glaset som fått Pils-mönstret tryckt på sig, tillsammans med den vackra toppskivan som är tillverkad av terrazzo bestående av krossade ölflaskor. En annan sak man inte ska missa är att besöka toaletterna. Först var det inte tänkt att något alls skulle göras om där, men jag tycker verkligen att toaletterna ska vara ambitiöst genomförda och något som en gäst blir glad av. I det stora hela är jag väldigt nöjd över materialkombinationerna och att jag fått möjlighet att arbeta igenom hela lokalen till en grad som faktiskt är ganska ovanlig.
Hur vill du att det ska kännas att kliva in på Pils?
– Det viktigaste är att den lustfyllda känslan vi haft under projektet, med massor av omsorg i detaljer och material, kommer fram och att alla känner sig välkomna i den varma, avslappnade atmosfären som skapats. Jag vill att det ska vara svårt att få folk att gå hem när det är dags för stängning. Atmosfären och personalen i kombination med Gustav Trägårdhs meny med prisvärd, grym mat kommer att bli svårslagen. Det vågar jag lova.
Pils slår upp dörrarna 19 januari på Plantagegatan 3 i Göteborg.