Truls Mårtensson gör keramik av populärkultur - By RUM
Annons
Design

Truls Mårtensson gör keramik av populärkultur

Tack vare ett par cowboyboots och formel 1-referenser är Truls Mårtensson en av våra mest lovande keramiker på den unga, svenska konstscenen.

Annons

Hur kom det sig att du började med keramik?
– Jag flyttade till Los Angeles 2016 för att studera konst och filmhistoria vid UCLA i drygt ett år, och då fick jag chansen att gå en introduktionskurs i keramik. Just keramik som material hade länge fascinerat mig, och från början hade jag en idé om att jag ville göra bruksföremål, men det övergick snabbt till att bli ett mer skulpturalt uttryck. När jag kom tillbaka till Sverige sökte jag och kom in först på Nyckelviksskolan och sedan Konstfack där jag går nu sedan ett år tillbaka. Men ärligt talat kunde jag inte ana att jag skulle kalla mig keramiker och konstnär för två år sedan.

”En vas kan både vara bara en vas och referera till LL Cool J:s relation till gud”

Annons

Hur ser din skapandeprocess ut?
– Oftast hör eller läser jag en textrad som fångar mig. Det använder jag sedan som språngbräda och bygger något utifrån det. Den senaste tiden har det blivit många krukor eftersom det är en så underbar form att utsmycka. Jag skissar sällan men har börjat skriva ner fragmentariska tankar till lite framtida projekt. Rent praktiskt så handbygger jag i princip allt jag gör och oftast är varje verk unikt. Min ambition med mycket av det jag gör är att skapa en värld med flera lager och dimensioner. En vas kan både vara bara en vas och referera till LL Cool J:s relation till gud.

Har du något drömprojekt?
– Att få göra ett större offentligt verk. Ända sedan jag flyttade till Stockholm har jag börjat se offentliga utsmyckningar med nya ögon. Det finns också så många samarbeten jag skulle vilja göra, främst med konstnärer eller märken som inte har någon direkt koppling till det keramiska området. Cali Thornhill Dewitt, Poche Studios och Eckhaus Latta är några exempel där jag tror att spännande möten hade kunnat uppstå.

”Jag kan också dras till en viss estetik som jag vill utforska – i somras snöade jag in på Formel 1och basket”

Vad inspirerar dig som kreatör?
– Jag älskar att gå på museum och konsumera konst och konsthantverk, men i slutet av dagen är det inte det som inspirerar mig i mitt skapande – det gör främst film, musik och mode. Jag läser och lyssnar mycket på intervjuer och tycker om att rycka citat ur dem. Jag kan också dras till en viss estetik som jag vill utforska – i somras snöade jag in på Formel 1och basket. Mode är en annan källa till inspiration som aldrig sinar och mina senaste verk är starkt inspirerade av Margiela från tidigt 00-tal.

Annons

Truls Mårtensson 
Ålder: 27 år.
Bor: Uppvuxen i Växjö, har bott i Malmö och Los Angeles men är sedan två år baserad i Stockholm.
Gör: Studerar kandidatprogrammet i keramik & glas vid Konstfack. Finns representerad på Arranging Things och Stripped Vintage och har tidigare gjort samarbeten med Chateau och Eytys.
Instagram: @snake_b00t

Publicerad i Rum Hemma nr 12-2020

Annons