Ur designarkivet – 3 kvinnliga pionjärer - By RUM
Annons
Arkitektur, Design, Inredning

Ur designarkivet – 3 kvinnliga pionjärer

Stilbildande och före sin tid – de här tre kvinnorna har gjort bestående avtryck i arkitektur- och designhistorien och därmed inspirerat framtida generationer.

Annons

Estrid Ericson
1924, endast 30 år gammal, slog hon upp portarna till sin egen butik – Svenskt Tenn. Därmed skrevs svensk design- och inredningshistoria. Det är hisnande att tänka att denna trettioåring, med sin oklanderliga känsla för komposition och oväntade kombinationer, då la grunden för vad som nästan hundra år senare skulle komma att definiera en hel inredningsstil. Att hon dessutom erbjöd Josef Frank en fristad och gav honom fritt spelrum att skapa några av våra främsta design- och mönsterklassiker, gör henne knappast mindre ikonisk.

Léonie Geisendorf

Léonie Geisendorf
En kvinnlig arkitekt hörde knappast till vanligheterna i 1940-talets Sverige. En kvinnlig arkitekt som dessutom skulle komma att ägna sitt yrkesliv åt byggnader i något så hårt och okvinnligt som betong får väl snarast ses som en pionjär. Léonie Geisendorf var lärling under självaste Corbusier varefter hon tillbringade större delen av sitt yrkesverksamma liv i Sverige. Lika hatade som älskade S:t Görans Gymnasium, som i hela sin brutalistiska härlighet reser sig på Kungsholmen i Stockholm, är en av hennes mest välkända byggnader.

Annons

Greta Magnusson Grossman
Något av en halvdoldis, men upphovskvinna till den ikoniska lampan Gräshoppa och internationellt framgångsrik arkitekt. Greta Magnusson Grossman lyckades under sin händelserika karriär täcka in de flesta områden inom design och arkitektur. 1933 fick hon som första kvinna i Sverige motta pris för sin möbeldesign, och adderade senare även epiteten inredare, butiksägare och arkitekt till sitt cv. På 1940–60-talet ritade hon hus i Beverly Hills som kom att göra henne till en av de mest framstående arkitekterna inom stilriktningen California modern.

Annons