Utställt – svensk grace på Nationalmuseum - By RUM
Annons
Design, Inredning

Utställt – svensk grace på Nationalmuseum

Nationalmuseum gör en djupdykning i det svenska 1920-talet med utställningen Swedish Grace. Konst, konsthantverk, design, mode, fotografi, film och revy från ”det glada 20-talet” sammanfattas nu i en ambitiös samling.

Annons

Lite förenklat brukar Swedish Grace räknas som den svenska motsvarigheten till art déco. Gemensamt för bägge stilarna var hög kvalitet, både vad gällde utförande och utseende, men medan art déco gärna framhävde de exklusiva materialen var lyx något underordnat i den svenska stilen. En graciös elegans präglade framför allt den hantverksmässiga, nyklassicistiska formgivningen.

Inredning av arkitekt Uno Åhrén för Mobilia AB, 1925.

Själva benämningen myntades av engelske journalisten Philip Morton Shand när han i en artikel i The Architectural Review kritiserade den engelska paviljongen på världsutställningen i Paris 1925. För att illustrera sin ståndpunkt drog han jämförelser med det svenska konsthantverket och menade att svenskarna förmått att kombinera det bästa från neoklassicismen med art déco – och dessutom adderat typiska svenska drag.

Annons

Parisutställningen 1925 var sannolikt den mest avgörande händelsen för Swedish Grace och den svenska paviljongen väckte stor uppmärksamhet. Glaskonsten, med Orrefors i spetsen, lyftes fram och formgivare som Simon Gate och Edward Hald fick sina stora genombrott. Det var också det graverade glaset som ansågs vara bärare av den omtalade svenska gracen. Även gjutjärn och tenn är kännetecknande material för stilen och hyllades gjordes särskilt Nils Fougstedts tennföremål för det nystartade företaget Svenskt Tenn.

Fyrverkeriskålen av Edward Hald för Orrefors glasbruk, 1921.
Barskåp av Sigurd Lewerentz för Nordiska Kompaniet, 1929.

Stilen som dömdes ut av funktionalisterna har på senare år fått en renässans och i dag är Swedish Grace lika poppis som på ”det glada 20-talet”. I en stor utställning speglar Nationalmuseum epoken genom konst, konsthantverk, design, mode, foto och film i en ambitiös samling. Portarna har slagit upp och konstvåren 2022 inleds nu!

Utställning Swedish Grace
Pågår 24 februari – 28 augusti
Nationalmuseum

Annons