Välkommen till ByRum.se, Fredrik Högvall - By RUM
Annons
Design

Välkommen till ByRum.se, Fredrik Högvall

Stugprojekt, möbelnörderi och vyer från fjället – lär känna Fredrik Högvall, mannen bakom Instagramkontona @stugdrommen och @svensktformat, och nu även en av bloggarna här på By Rum.

Annons

Hej Fredrik! Vi är så glada över att du är en av bloggarna på ByRum.se. Vad fick dig att hoppa på det här galna tåget?
– Det känns som en spännande utmaning och samtidigt väldigt kul att blogga om ämnen som jag brinner för. Sen gillar jag att skriva vilket jag inte har haft anledning till att göra på många år. Den stora skillnaden nu är att det jag skriver kommer kunna läsas av andra vilket gör mig en aning nervös.

Annons

Var inte nervös, det kommer gå jättebra! Vad gör du när du inte bloggar hos oss?
– Merparten av min lediga tid går åt till att snickra på mina stugor och projekt, från Torekov i söder till Tänndalen i norr. Just nu bor jag i Tänndalen, Härjedalen, så vid sidan av att försöka sköta mitt jobb och fixa med stugan så tillbringar jag mycket tid på fjället med skidor, vandring och annat outdoor-igt. Vid sidan av arkitektur och att snickra ytor har jag ett stort intresse för möbler, konst och inredning, så en del auktioner och loppisar blir det också.

”Ung, naiv och utan kunskap om hantverket köpte jag ett torn, och när jag väl hade tornet var jag mer eller mindre tvungen att börja snickra för att få bukt på byggnaden.”

Hur kom det sig att du började snickra på egna hus?
– Det hela började för ungefär tio år sedan. Ung, naiv och utan kunskap om hantverket köpte jag ett torn, och när jag väl hade tornet var jag mer eller mindre tvungen att börja snickra för att få bukt på byggnaden. Jag upptäckte att det var roligt, lärorikt och framförallt väldigt fritt. Alltså från att skissa på hur någonting ska se ut och sedan försöka förverkliga det hela utan mellanhänder är väldigt tilltalande för mig.

Vad kommer vi att få läsa om i din blogg?
– Man kommer få följa med i mina stugprojekt och tankar kring utformning och arkitektur. Följa med i projekt där tid inte är ett problem och idéer om att rum ska bli bättre med tiden snarare än tvärtom. Lite problemlösningar, natur och en och annan resa. Men essensen i mina projekt är nog att ingenting är omöjligt så länge man vågar kasta sig ut och ta risken att misslyckas totalt.

Annons

Bra motto! Vad går du igång på inspirationsmässigt?
– Äldre hus med fina detaljer är nog den största inspirationskällan. Långsiktighet, byggnader och inredning som åldras med värdighet. Jag gillar naturmaterial, och då menar jag trä i första hand, men även sten i olika former och metaller som åldras fint. Modernism, nationalromantik och allmoge är epoker som jag för tillfället inspireras av.

Du får bjuda tre designpersonligheter, levande eller döda, på middag – vilka bjuder du och varför?
– Det finns för många att välja på! Men spontant skulle jag just i dag bjuda in:
1. Sigurd Lewerentz – han är en favorit när det kommer till arkitekter, samt är en ständig inspirationskälla när jag själv fastnar i mina egna små funderingar. Sen gillar jag underdogs och i relation till Asplund så är Lewerentz i mina ögon en underdog.
2. Axel Einar Hjorth, mest för att få ställa frågor som jag i min ensamhet går runt och funderar på gällande hans möbler.
3. Eva Seaman. Hon verkar så genuint trevlig och otroligt kunnig.
4. Jonas Bohlin, för att han verkar festlig.

Annons

En spännande samling! Lika spännande ska det bli att följa ditt arbete och dina tankar kring arkitektur och design här på By Rum. Välkommen!

Följ Fredriks stugprojekt, möbelnörderi och fjällrapporter på hans blogg som du hittar här.

Annons