Vi guidar till konst- och matstaden Malmö - By RUM
Annons
Design

Vi guidar till konst- och matstaden Malmö

Konst, restaurang med öppet kök och ett hantverksbageri. Vi guidar dig genom konst- och matstaden Malmö med 9 ställen värda ett besök.

Annons
Celsius Projects i Malmö
MAGICK Grupputställning, Albin Werle, Arianne Churchman, Desmond Church, Anna Margrethe Pedersen, Celsius Projects, 2020

1. Celsius Projects – konstateljé
Konstnärsdrivet galleri i Malmö Sorgenfri Industriområde som länge varit ett av landets mest spännande för samtida, modern konst.
celsiusprojects.art

Pizza från Mastio

2. Mastio – resturang
2015 vann Sandra Mastio teveprogrammet Sveriges Mästerkock. Kort därpå smällde hon upp en pop up-pizzeria hemma i trädgården. Men det var då. Pizzerian Mastio är något av en institution i Malmö. Sandra står fortfarande här i egen hög person och langar försvenskade pizzaklassiker i assymetrisk form som Maggan (Margherita med San Marzano-tomater och buffelmozzarella) och prisvärd Barbera. 
mastio.se

3. Amiralsgatans Speceributik – butik
Nyöppnad speceributik som kränger pimient d’espelette på lösvikt och lokala delikatesser från småskaliga bönder. Fokus är närodlat, traditionellt och hållbart. Butiken är supermysig och att botanisera bland alla vackra grönsaker och spännande kryddor är en ren njutning.
saltatochspeceri.com

Speceributik på Amiralsgatan
Alta Art Space på Celsiusgatan
Verk av:  Brook Hsu

4. Alta Art Space – konstlokal
I en gammal ketchupfabrik på Celsiusgatan ligger Alta Art Space. En ickekommersiell, punkig konstförening som drivs av konstnärerna själva. I lokalerna hålls regelbundna utställningar som håller öppet efter överenskommelse och i ateljeerna arbetar konstnärerna själva.
altaartspace.org

Bagaren och bonden på Hermansgatan 3
Foto: Roger Nellsjö

5. Bagaren och bonden – bageri
Gediget hantverksbageri med förkärlek för långtidsjästa surdegsbröd, smöriga bullar, franska frukostcroissanter och klassiska kardemummalängder. Dessutom experter på kaffe som kaffe borde smaka och med ett rejält utbud av läskande drycker.
bagarenochbonden.se

Lyran på Simrishamnsgatan 36a
Annons

6. Lyran – resturang
Finns det ett bättre dejtställe än matbaren Lyran? Fråga alla nyblivna Malmöpar och de skriker: ”nej!”. Hångla upp din coronakontrollerade dejt i baren till tonerna av Lyrans klassiska avsmakningsmeny och vinpaket. Servicen är magisk, den sotade torsken gudomlig, stämningen likaså. 
lyranmatbar.se

7. Galleri CC – konstgalleri
Ett av flera icke-kommersiella gallerier i Malmö som drivs av konstnärerna själva. Sedan starten 2003 har CC hållit i över hundra utställningar och fokus är ung, modern konst. Konstnärerna agerar själva curatorer. På bilden ses brasilianska konstnären Caetanos utställning APÓCANÒIA (seu futuro é meu cú). gallericc.se

Galleri CC på Båstadsgatan 4
Vollmerska Gården på Guletorpsvägen 2

8. Vollmerska Gården – resturang
Vad händer när en krögare och en sommelier med två stjärnor i Guide Michelin köper bondgård för att finna lugnet? Jo, de klarar inte av att hålla tassarna borta från köket och öppnar ”intim restaurangverksamhet” ihop. Där lagar de mat på råvaror från gården och från polarna i trakten. Ja, det är alltså ena halvan från Vollmers och lyxkrogens sommelier som nu driver low key-krog i lantmiljö tillsammans. Ljuvligt!
vollmerskagarden.com

Mygel på Lodgatan 3b
Foto: Mygel

9. Mygel – resturang
200 kvadratmeter nyöppnad att dö för-italienare med öppet kök i gammalt lokstall Malmö Frihamn. Fokus: grönt och närodlat utan att vara helt vegetariskt. Krögartrion har bakgrund bland annat på Lyran och köper råvaror från Rum Hemma-favoriter som Marcellos farm utanför Kristianstad och Pastafabriken på Österlen. 
mygel.nu

Publicerad i Rum Hemma nr 5-2021

Annons