Vi välkomnar Märta Louise Karlsson till By Rum! - By RUM
Annons
Design

Vi välkomnar Märta Louise Karlsson till By Rum!

Glasets magi, formgivarvänner och naturen som inspirationskälla – lär känna Märta Louise Karlsson, glasformgivaren bakom ml.objects och nu även bloggare på ByRum.se.

Annons

Hej Märta Louise! Vi är så glada över att du är en av bloggarna på ByRum.se. Vad fick dig att hoppa på det här galna tåget?
– Alltså jag har velat skriva hur länge som helst! Jag har skrivit så länge jag kan minnas. Små texter, dikter, dagbok – men jag har också använt mig mycket av text för att processa saker i livet. Som någon typ av process där jag har kunnat bearbeta mina tankar. Jag har också en stor passion för foto och att bygga upp ”historier” visuellt. När jag fick frågan om att få skriva för By Rum så kändes det givet för mig, med skräckblandad förtjusning! Det känns bara så kul och jag ser det som en utmaning att andra ska få läsa.

Vad gör du när du inte bloggar hos oss?
– Jag älskar att handla och laga och äta mat. Mina år som studerande innehöll mycket stress och ångest, så de senaste åren har jag mer och mer hittat till naturen. Att vandra ute i skogen, längs med havet eller bara sitta ute på en picknick under bar himmel har gett mig så mycket lugn. Jag har också spenderat otroligt mycket tid med meditation och yoga för att lära mig connecta med mig själv och mitt inre lugn, det jobbar jag fortfarande med.

Märta Louise Karlsson formger hänförande glasföremål under namnet ml.objects.

”Jag hade aldrig riktigt förstått eller vetat om att det fanns glasblåsare som skapade magiska saker i skogen i Småland.”

Annons

Hur kom det sig att du började arbeta med glas?
– Varför inte?! Nej, men jag hade aldrig riktigt förstått eller vetat om att det fanns glasblåsare som skapade magiska saker i skogen i Småland. Jag minns den första titten vi gjorde under första dagen på ”campus” (gamla glasbrukslokaler) och fick se glasblåsare live. Det var obeskrivligt. Som så många andra fångades jag av processen, hur materialet har olika stadier och hanteras olika i varje steg. Jag ville inte gå vidare på rundturen, om man säger så!

Vad kommer vi få läsa om i din blogg?
– Man kommer få en riktig godispåse! Självklart kommer jag dela med mig av mig själv och mitt eget kreativa arbete, men man kommer också få möta andra kreativa personligheter som jobbar med allt från keramik, färg, rum, garn och, ja, allt möjligt! Jag tycker det är viktigt att lyfta konsten och hantverket, inte minst i dagens läge med pandemin som gör det oerhört svårt att klara sig som just konstnär och formgivare. Men jag kommer också skriva om vardagen och saker som inspirerar mig.

”Jag tycker det är viktigt att lyfta konsten och hantverket”

Vad går du igång på inspirationsmässigt?
– Klyschigt men sant – min främsta inspiration kommer från naturen. Havet är jag uppvuxen med, skogen blev mitt andra hem under mina studier och det är det organiska som får mina tankar att koka – mycket smids i huvudet.

Du får bjuda tre designpersonligheter, levande eller döda, på middag – vilka bjuder du och varför?
– Jag har haft turen att få prata en del med glasformgivarna Carina Seth Andersson och Erika Lagerbielke, båda extremt starka och framgångsrika kvinnor inom glasvärlden. Andra designers som jag ser upp till och verkligen hade velat träffa och prata med måste vara Ingegerd Råman, Aino Aalto, och en av tidernas främsta designer – Coco Chanel. Kvinnor i konsten alltså, sånna jädra power ladies. Man blir bara så sjukt inspirerad av starka, framgångsrika kvinnor.

Verkligen – och av dig, Märta! Det ska bli ett stort nöje att följa dina rapporter från den kreativa hantverksvärlden. Välkommen!

Läs mer om glasformgivning, hantverk och inspiration – du hittar Märta Louise Karlssons blogg här!

Annons