Konst i alla dess former är hetare än på länge. Vi tog hjälp av experterna för att tala om den äkta konstens roll i inredningen – och hur vi ska närma oss den.
Text: Emelie Strömfors
”The earth without art is just eh”, konstaterade en okänd, men ack så fyndig, engelskspråkig person. Även om det är snudd på omöjligt att få påståendet att låta lika kvicktänkt på svenska, sätter det fingret på en tendens som blivit allt mer tydlig: alla talar om konsten. Och alla vill inreda med konsten.
– Verkligen, fler och fler hittar till konsten dagligen!
Det konstaterar Sofia Wood, marknadschef på Bukowskis, på frågan om de märkt av ett ökat intresse för konst och fortsätter:
– Intresset för design har varit stort länge och många är i dag väldigt medvetna och duktiga på inredning. Nu har vi kommit till en tid där man också har ett växande intresse av att ta nästa steg i sitt hem och därför väcks nyfikenheten på äkta konst. Jag tror längtan efter att skapa det personliga är vad som driver oss mest här, att ha något som inte alla andra har.

”Det är det som är så härligt med konsten, det finns inga fel”

Intresse för, och handeln med, konst har historiskt gått i vågor i Sverige. Efter 80-talets boom, när konsthandeln slog i taket och det fanns särskilda art funds där man kunde låna pengar specifikt för konstköp, kom finanskrisen och satte stopp för konsumtionen. Sedan dess har den masstryckta postern med citat av Andy Warhol eller Olle Eksells kakaoögon synts i vart och varannat hem. Att tendenser ofta syns först inom modevärlden är sedan gammalt. När Acne satte Hilma af Klints konst på sina kläder 2014 var trenden ett faktum. Efter det har Andy Warhols konst prytt Calvin Kleins design, konstnären Ignasi Monreal målat Gucci’s vårkampanj för 2018 och Lindex lanserat samarbetet Art meets Fashion tillsammans med åtta unga konstnärer. Och sedan en tid tillbaka har konsten fått en revival även i inredningsvärlden: vi bygger egna piedestaler av mdf-skivor och placerar organiska skulpturer ovanpå, utforskar auktionshusens konstutbud och har som målbild ett hem där all konst är originell och har en emotionell tyngd. Sofia Wood, som möter konst dagligen i sitt arbete, har lyckats med detta konststycke.

I hennes eget hem finns framförallt samtidskonst i olika former och en del fotokonst. Och flera av verken är av konstnärer som familjen har en nära relation till.
– Konsten hos oss är inte genomtänkt på så sätt att den matchar inredningen, i alla fall inte medvetet, utan det är främst verk som har en djupare betydelse för oss. Jag tror det är därför vi heller inte tröttnar på den på så sätt som vi kanske gör med en del av inredningen.
”Litografier är också ett enkelt första steg in i den äkta konsten”
Utöver arbetet på Bukowskis har Sofia podden Billgren Wood tillsammans med influencern och konstnärsdottern Elsa Billgren. I ett avsnitt avhandlade duon just konstens allt mer framträdande roll i hemmet. Men att kliva in i konstvärlden, bland gallerister och konstkännare, kan för många kännas som ett stort och lite läskigt steg. Sofia tipsar om att bekanta sig med utbudet och hitta sina egna favoriter via auktionshusens hemsidor.
– Fotografi är lätt att börja med, det är vi så tränade i att bedöma efter alla år med sociala medier och bild tunga flöden. Litografier är också ett enkelt första steg in i den äkta konsten.

Och att erövra konstens ibland ganska slutna värld är inte så svårt som det kan verka, menar hon.
– Jag tror att man ska avdramatisera det hela och komma ihåg att alla som jobbar i konstvärlden är helt vanliga människor som bara är ovanligt intresserade av just konst. Helt ärligt finns det inget de hellre pratar om så våga fråga. Ingen kommer att tycka att du gör eller tycker fel, det är det som är så härligt med konsten, det finns inga fel.


Vår efterfrågan på personliga uttryck och konst speglas även i det nyproducerade utbudet. Limiterade kollektioner, signerade och numrerade objekt, utställningar och exklusiva verk – många är de inredningsbutiker som börjat nosa på galleriernas verksamhet. Perspective Studio inledde ett samarbete med konstnären Bo Arenander, vars skulpturer av stengodslera ställdes ut och såldes i den välkurerade stockholmsbutiken. Dusty Deco säljer såväl skulpturer som originalkonst i sina butiker. Och nya varumärken, som Wall of Art och The Ode To, vars fokus är kurerade kollektioner av konst poppar upp en efter en. Göteborgsbaserade Artilleriet var tidiga med att uppmärksamma konstens intåg i stugorna. 2016 lanserade de sitt första Art Collaboration tillsammans med konstnären Johan Ray Pedersen. Det samarbetet har följts av limiterade och uppskattade kollektioner med bland annat keramik av Kakan Hermansson. För Christian Duivenvoorden, en av grundarna bakom Artilleriet, är konstkollektionerna ett sätt att hitta nya kreatörer och uttryck och få en injektion av kreativitet.

”Det handlar till hundra procent om känsla”
–Vi har aldrig bestämt en form för våra Art Collaborations, det kan verkligen bli vad som helst. Det handlar om ett koncept eller konstnärskap som känns relevant, berättar han.
Relevansen var på pricken när man startade 2018 med kollektionen Quilted Prints, en serie signerade och numrerade vaser av glasblåsaren Hanna Hansdotter. En kollektion som hade strykande åtgång.
– Det gick fort men vi hade också bra timing i och med att Hanna Hansdotter på senare tid fått mycket välförtjänt uppskattning och uppmärksamhet, konstaterar Christian.
Vilka konstnärer man väljer att samarbeta med handlar dock om mer än så.
– Det handlar till hundra procent om känsla, ett lustfyllt och känslomässigt samarbete. Vi är alltid i symbios, de konstnärer vi samarbetar med vill också jobba med oss, säger Christian.
Senast ut är en kollektion signerade och limiterade posters av Holy Mountain, tre Göteborgsbaserade fotografer. Och mer är att vänta, fast vad vet inte ens Christian själv.
– Det är det som är det roliga. To be continued.
Fortsättning följer kan väl även sägas vara sant för konstens roll i hemmet. Men nog vore det kul om vi fortsätter tala om, och inreda med, konsten – ett hem (eller en planet) som bara är ”eh” har väl aldrig varit spännande.
Publicerad i Rum Hemma nr 4-2018