Arkitektritad bokaffär inspirerad av gamla bibliotek - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

Arkitektritad bokaffär inspirerad av gamla bibliotek

Långa läsesalsbord, stora hyllsystem och framträdande skulpturer skapar känslan av att New Mags nya flaggskeppsbutik är som ett gammalt, klassiskt bibliotek. Bakom inredningen står inga andra än Köpenhamnsbaserade Norm Architects.

Annons

Foto Jonas Bjerre-Poulsen & Sandie Lykke Nolsøe

Få objekt ger tyngd till ett rum och skapar en känsla av vördnad som böcker. Det tog den danska arkitektbyrån Norm Architects fasta på när de skapade New Mags nya flaggskeppsbutik i centrala Köpenhamn, med gamla klassiska bibliotek som främsta inspirationskälla.

– Med ikoniska element som långa läsesalsbord och stora hyllsystem, dignande av vackra bokvolymer och framträdande skulpturer i åtanke, ville vi skapa en samtida och mer minimalistisk version, där böckerna fortfarande får visas upp i en varm, mysig och stimulerande miljö, säger Jonas Bjerre-Poulsen på Norm Architects.

Skulpturer och dekorativa objekt har plockats in för att förstärka känslan av butikslokalen som en plats för konst. Samtidigt är ek det genomgående träslaget i lokalen – en blinkning till klassiska biblioteksinteriörer.
Annons

För att förstärka känslan av att New Mags välkurerade coffee table-böcker är konstverk i sig själva, har arkitekterna valt att plocka in en samling skulpturer och dekorativa objekt i butikslokalen. Mest framträdande är en stor, abstrakt stenskulptur av Josefine Winding, som placerad mitt i lokalen bryter av mot alla raka rader av hyllor med sin oregelbundna form.

– Det är vår tolkning av flera av våra referensbilder från gamla bibliotek där skulpturer på piedestaler stod utplacerade mellan raderna av hyllor och skrivbord, förklarar Jonas Bjerre-Poulsen.

Annons

Även materialvalen speglar arkitekternas inspirationskälla, då ek genomgående har använts till såväl paneler och hyllsystem som fristående möbler i lokalen. Tillsammans med sandsten och betong uppstår en estetik som är lika trogen miljön och dess syfte som Norm Architects eget, karaktäristiska uttryck.

New Mags flaggskeppsbutik av
Norm Architects
Vad: Butik.
Arkitekt: Jonas Bjerre-Poulsen på
Norm Architects och Marie Liebhardt.
Var: Köpenhamn, Danmark.
Färdigställt: 2021.

Publicerad i Nya Rum 4-2022

Annons