Aktuellt – arkitektritad tesalong i Helsingfors - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

Aktuellt – arkitektritad tesalong i Helsingfors

Designstudion Yatofu har skapat interiören till det nya tehuset Teemaa i Helsingfors. I fokus står ett handgjort uttryck med ett litet klimatavtryck.

Annons

Foto Aleksi Tikkala

Det finns en komplexitet i te. Den råa texturen av de torkade tebladen mot den sofistikerade smakbilden och tusen åriga traditionen. Alla dessa egenskaper ville designstudion Yatofu fånga när de skapade interiören till tehuset Teemaa i Helsingfors.

Effektiv materialanvändning och återvinning av spillbitar var en del av Yatofus strategi för att minimera klimatavtrycket.
Annons

Teemaa står på två ben – en tesalong där gästerna kan sitta och få en fullskalig teupplevelse, och en butiksdel där kunderna kan köpa med sig teet hem. Yatofu ville arbeta med referenser från tillverkningen av teet, och har hämtat såväl färgskala som material från bryggprocessen. Ek är det genomgående träslaget i lokalen och har använts till möbler och platsbyggda lösningar. Återkommande är även det räfflade teglet som skapar vackra, råa ytor. För att belysa hantverket bakom teet har studion valt flera möbler och detaljer med handgjort uttryck.

För Yatofu var det även viktigt att interiörens klimatavtryck skulle bli så litet som möjligt. Varje yta har därför beräknats noga, material har använts på ett så effektivt sätt som möjligt, och de spillbitar som ändå blivit över har skickats iväg för återvinning. Kvar är en avskalad men varm och naturnära miljö som tar tetraditionen in i 2020-talet.

Teema av Yatofu
Vad:
Tehus i Helsingfors.
Arkitekt: Designbyrån Yatofu.
Färdigställt: 2021.
Tidigare projekt: Restauranger och butiker i Finland och Kina.

Publicerad i Nya Rum 3-2022

Annons