Andaktsfullt på Hotel August i Antwerpen - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

Andaktsfullt på Hotel August i Antwerpen

Gud återfinns verkligen i detaljerna. I alla fall på Hotel August i Antwerpen, ett före detta kloster.

Annons

Foto Hotel August & Lisa Marie Mannfolk Eklund

Vet ni, Antwerpen har stått på min lista i decennier. Så när Serax bjuder dit mig tackar jag ja på stående fot. Vi bor på Hotel August, ritat av den belgiska arkitekten Vincent Van Duysen. Han designar också för Serax. Allt hänger ihop i denna, den bästa av världar. Hotellet ligger i en dynamisk stadsdel lite utanför centrum. Här har en hel del hänt de senaste åren. I mitten tronar det som brukade vara militärsjukhus, byggt på 1800-talet. Nästan allt är byggt i rött tegel. Kraftfullt och vackert. Nu är dock sjukhuset ett minne blott, där huserar i stället restaurangen The Jane och stadsdelen bjuckar på cowork-hubbar, formsäkra butiker, takträdgårdar och dyra lägenheter. Samt designhotell, som sagt.

Annons

Där vi bortskämda gäster nu parkerar oss för en god natts sömn brukade de hårt arbetande nunnorna som tog hand om sjuklingarna på sjukhuset bo. Nutida gäster, med högra krav på komfort och space, har fått två hopslagna nunnesovrum att sova i. Man vill inte bo trångt, gud bevars. I mitt rum på översta våningen har dock inga nunnor bott, de var väl tillräckligt nära himmelen ändå. Att vakna med takfönstret ovanför sängen badandes i morgondagg är en av de finaste upplevelserna på resan.

Bar och restaurang i det som tidigare var kapellet. 
Annons

Det som brukade vara kapellet är nu restaurang och bar. Välvt tak och förtjusande fönster välkomnar både troende och hungriga matgäster med samma goda humör. Klinkergolven är genomgående original. De har bara tvättats och piffats upp där så behövts. Vill man kan man gå i nunnornas fotspår. Vi följer dem genom korridoren, förbi det som var deras matsal och nu är bibliotek, och ut genom en liten trädgård. Här fanns tvättstugan, nu är det ett chambre séparée. Lite exklusivare känsla. Men tvätthon är kvar.

Nunnorna flyttade ut 2004 och sedan stod lokalerna tomma i tio år. 

Annons

I den andra trädgården finns en grotta. Där brukade nunnorna sitta och tänka på vad nu nunnor tänker på. Nu kan man ta en kaffe och tänka på vad det nu är hotellgäster tänker på.

Klostret stängde 2004 och de sex byggnaderna som utgör hotellet stod tomma i tio år. När nuvarande ägaren plockade fram plånboken var allt i ruiner och olika nivåer av kaos rådde. Vincent Van Duysen jobbade tillsammans med historiker för att återskapa, och vänligt men bestämt knuffa in byggnaderna i samtiden. På våren 2019 var Hotel August redo att ta emot gäster igen. Några av de första som steg över tröskeln var tre av nunnorna som fortfarande levde. De kom tillbaka för att titta på platsen de hade lämnat flera år tidigare. Det blev tårar och ett kärt återseende. Som det ska vara på hotell.

Annons