Arkitektritat semesterhus kamouflerat i grönska - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

Arkitektritat semesterhus kamouflerat i grönska

Den australiensiska arkitektbyrån Robertson & Hindmarsh fick uppdraget att rita ett hus väl kamouflerat i grönskan på en ö i floden Hawkesbury.

Annons

Text: Mia Masnic
Foto: Dangar Island House

På en lummig ö i floden Hawkesbury, ungefär en timmes bilfärd från Sydney, ligger ett 185 kvadratmeter stort trähus prydligt inbäddat i naturen. Trots den skuggiga omgivningen har huset ett härligt ljusflöde året runt. Tack vare att det byggts i material som smälter in i grönskan, med sköna panoramafönster och två stora terrasser, är det en avkopplande miljö, perfekt för återhämtning från storstadslivet. Den australiensiska arkitektbyrån Robertson & Hindmarsh Architects fick det både inspirerande och utmanande uppdraget att rita ett hus som skulle ersätta det mindre och fallfärdiga hus som från början fanns på tomten.

Annons

I samklang med naturen
Det nya huset var tänkt att fungera som en bekväm tillflyktsort för en familj med två barn. Några av deras främsta önskemål var att köket och matsalen skulle ha en öppen planlösning. Familjen önskade sig också utsikt mot skogen i norr, och även mot floden och det vackra landskapet som består av berghällar, buskar och höga eukalyptusträd. De ville ha en öppen känsla och spatiösa terrasser.

Huset skulle dessutom ha minimal påverkan på naturen. Kommunen krävde att det skulle göras studier på floran och faunan för att se till att ön och floden inte tog skada av bygget.
– Vi gjorde ett väldigt klokt val i att använda lokala byggentreprenörer som kände till alla begränsningar och hur det är att arbeta på ön, berättar Jan Robertson, arkitekt och medgrundare av Robertson & Hindmarsh Architects.

Annons

Utmanande förutsättningar
Den vilda och i stort sett orörda naturen var både en utmaning och en tillgång för arkitekterna. Eftersom tomten ligger på en brant backe behövde man bara ta ner tre träd inför husbygget. De valde att bygga på stålpelare, vilket gjorde att man inte behövde spränga bort delar av berget och samtidigt också kunde skapa flera husnivåer.

Annons

Den största utmaningen var att få kommunens godkännande. De krävde att det skulle göras studier för att försäkra sig om att ön och floden inte skulle ta skada av bygget och framtida avfall. Lyckligtvis gick det bra, men nästa utmaning var materialhanteringen. Allt material behövde fraktas till tomten på en pråm som fick anpassa sig efter tidvattnet. Väl på land fick det transporteras vidare med hjälp av ett inhyrt fordon och sedan bäras ner längs den branta backen. Tomten ligger dessutom i ett område med stor brandrisk, så allt material behövde vara brandsäkert.

Hållbara materialval
Både ägarna och arkitekterna är i slutändan nöjda med hur huset smälter in i naturen. 
– Det omfamnar den branta tomten, och den mörka träfasaden gör att huset inte syns från vattnet eller från vägen ovanför, förklarar Jan Robertson.

Annons

Arkitekterna använde sig av ett fåtal material som valdes för att de är hållbara och har en enkel och naturlig känsla. Fasaden är i eukalyptusträ, som inte kräver mycket underhåll. Taket samlar regnvatten och byggdes därför i stålplåt i en jordnära, grå kulör. Golven är i vitbetsad amerikansk ek – en fin kontrast till de mörkbetsade fönstren.

Robertson & Hindmarsh Architects
Ansvarig arkitekt: Jan Robertson.
Projekt: Familjevilla.
Var: Dangar Island i floden Hawkesbury, Australien.

Huset sträcker sig över två våningar, och från fönstren på entréplan har man utsikt över träden på ett sätt som gör att det nästan känns som att befinna sig i ett trädhus. Entréplanet består av kök och matsal i öppen planlösning, med utsikt mot den ena terrassen. Den öppna planlösningen skapar en luftig atmosfär. Samtidigt har man möjlighet till avskildhet i den andra delen av hemmet med två sovrum och ett badrum.

Annons

På det nedre våningsplanet finns ett gästrum samt ett badrum och tvättrum. Härifrån når man den andra terrassen som avslutas i en stig som leder ner till stranden. Smart utformade hörnfönster och dörrar gör att interiören öppnas upp mot växtligheten och utsikten. Husets avskalade form och de välvalda materialen gör det här till en bekväm och harmonisk plats att kunna fly till från storstadsbullret.

Publicerad i Nya Rum nr 5-2019

Lämna en kommentar

Annons