Aktuellt – italienskt 1960-tal intar Amsterdam - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

Aktuellt – italienskt 1960-tal intar Amsterdam

Studio Modijefsky har inrett nya trattorian Volare i Amsterdam med Amalfikustens guldålder som främsta inspirationskälla. Mörkt trä, marmor och kalkfärg för tankarna till ett retrodoftande Italien.

Annons

Foto Maarten Willemstein

1960-talets Italien har intagit en lokal i västra Amsterdam. Det är designteamet på Studio Modijefsky som har inrett den italienska trattorian Volare med Amalfikustens guldålder som främsta inspirationskälla. Det är färgstarkt, lekfullt och glatt – som limoncello, sol och semester.

Annons

Färgskalan går i rostrött, terrakotta, vitt och ljusblått, via material som kakel, kalkfärg, trä och marmor. En ljusblårandig vägg för tankarna till solblekta strandparasoll medan bakbelysta cocktailflaskor i installationer längs med väggarna och i specialbyggda rumsavdelare silar stämningsfullt ljus ut i lokalen. En uppdaterad version av det annars bespottade pizzavalvet har klätts i matt, rött kakel och leder in till en avskärmad sektion med höga barbord – på helgerna förvandlas denna del av restaurangen till baren Bomboloni’s.

Lekfullheten hos några av Italiens legendariska arkitekter har även den inspirerat Studio Modijefsky under designprocessen. Resultatet av det syns inte minst i mixen mellan traditionellt och udda. Den typiska trattoriamiljöns flätade stolsitsar mot mönstrade och tredimensionella vägginstallationer, eller ett vågigt neonrör i taket.

Interiören utstrålar en lättsamhet som med fördel matchas med en läskande aperitivo samt en rejäl portion italiensk pasta.

Pizzavalvet är tillbaka! Fast i ny och förbättrad tappning av Studio Modijefsky.

Studio Modijefsky
Vad: Inredningsarkitekter.
Baserade i: Amsterdam, Nederländerna.
Projekt: Italienska restaurangen Volare.
Färdigställt: 2021.

Annons

Publicerad i Nya Rum 2-2022

Annons