Belysningstips för mörka dagar - By RUM
Annons
Inredning

Belysningstips för mörka dagar

Under den mörka vintern då vi tillbringar mer tid inomhus är det extra viktigt med bra belysning. Johannes Nilsson från Växjö Elektriska slår hål på myten om LED, pratar trender och tipsar om de hetaste höstnyheterna.

Annons

Hur får man till belysningen nu när det är så mörkt om dagarna?
– Många punkter i olika nivåer för bra stämningsljus. Dimmer är att föredra, för att undvika för stark kontrast mellan inne och ute. Det är också väldigt fint att flytta ut ljuset på uteplatsen eller i trädgården för att förlänga hemmet. Det är också viktigt att tänka på att arbetsljuset blir rätt när de ljusa timmarna blir färre. Ett kallare ljus när man jobbar ger mer energi, jämfört med ett varmt ljus som gör oss tröttare.

Vilka trender ser vi inom belysning just nu? 
– Det händer massor just nu på lampfronten. Vi ser många ljusa och beiga toner, matta ljuva färger, häxhatt-lampskärmar på snygg bullig fot och så klart rotting och bast. LED-tekniken har utvecklats en hel del den senaste tiden och kvaliteten har blivit så mycket bättre. Så myten om att LED är lika med kallt, blått ljus kan vi ta död på nu.

Lampan Bonbon från Hay.
Vägglampan Balancer från Northern.

Vilka don’ts finns när det gäller lampor och ljussättning?
– En lampa mitt i rummet som man förväntar sig ska göra hela jobbet. Dålig kvalitet på ljuskällorna, där ljuset antingen har fel färg eller fladdrar. Infällda spottar i hela hemmet – det ger ett platt ljus och fula skuggor.

Ditt bästa tips för att höja mysfaktorn med lampor?
– Olika nivåer på ljuspunkter, många små och stora lampor, dimmer på allt, rätt ljuskälla och rätt lampa på rätt plats. Lätt som en plätt, va?

Annons

Johannes 5 lampfavoriter
1. Semi pendel, Gubi. 2. Cesta bordslampa, Santa & Cole. 3. Chipperfield w102 bordslampa, Wästberg. 4. PH Kotte takpendel, Louis Poulsen. 5. Atollo bordslampa, Oluce.

Johannes Nilsson är chef för Växjö Elektriskas Stockholmsbutik. Han är dessutom tredje generationen i företaget.
Instagram: @vaxjoelektriska
Hemsida: vaxjoelektriska.se

Publicerad i Rum Hemma nr 10-2019

Annons