Boktips – Byggnadsvård av Erika Åberg - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

Boktips – Byggnadsvård av Erika Åberg

Lisa Marie Mannfolk Eklund har läst Erika Åbergs Byggnadsvård och funnit en bok för alla de som drömmer om att renovera. Men också för alla de som inte gör det.

Annons

Erika Åberg köpte en gammal gård. Jag köpte en del i en gammal herrgård. Ungefär där tar likheterna mellan oss slut. Erika Åberg är nämligen utbildad byggnadsantikvarie och har investerat tolv år av sitt liv i att rusta upp nämnda, gamla (underbara) gård. Hallå! Vem har tid och ork med det? Ni förstår direkt att min historia ser helt annorlunda ut. Därmed inte sagt att jag inte gillar hennes nya bok Byggnadsvård – hur du får tid, råd, kraft att restaurera ditt hem (Norstedts). Jag plockar bara russinen ur kakan.

Och det finns en hel del godbitar. Man behöver inte ens sitta med ett hus eller lägenhet att renovera/restaurera/rusta för att uppskatta de drygt 233 sidorna. Det här är i det närmaste en bladvändare och det utan ett enda mord i sikte. Kors i taket! Pedagogiskt uppdelad på tio tips, från insiktsfulla ”Skaffa självkännedom” (Klart jag vill! Men också ett klassiskt tips jag fått från alla designer jag någonsin pratat med. Var ärlig med vem du är, annars får du någon annans bostad på halsen.) förbi rimliga ”Välj hållbara material” fram till geniala ”Fira delsegrarna”. Jag firar redan nu.

Innan Erika Åberg har varit i farten …
… och efter.
Annons

”Rediga tips blandas generöst med Erika Åbergs insikter och, faktiskt, liv på ett sätt som tydligt synliggör varför vi är så galet intresserade av våra bostäder – där möts hisnande nog historien, samtiden och framtiden”

Tonen är så trevlig och bjussig att jag nästan ramlar av pinn. Rediga tips blandas generöst med Erika Åbergs insikter och, faktiskt, liv på ett sätt som tydligt synliggör varför vi är så galet intresserade av våra bostäder – där möts hisnande nog historien, samtiden och framtiden. Det blir kännbart. Genom lagren på väggen reser vi i tiden. Våra händer kan plötsligt röra vid 1700-talet. Boken fungerar både som en uppslagsbok om du står inför något speciellt klurigt i din renovering, eller som påminnelse om magin i tillvaron. Snacka om powerkombo.

Annons