Boktips – Övningsbok i inredning och styling - By RUM
Annons
Inredning

Boktips – Övningsbok i inredning och styling

Lisa Marie Mannfolk Eklund har läst Frida Ramstedts nya Övningsbok i inredning och styling och gläds åt riktlinjer och styrning i en värld som annars svämmar över av inredningsinspiration.

Annons

Frida Ramstedts nya Övningsbok i inredning och styling (Roos & Tegnér) är något av ett genidrag. Torr och lite knarrig med ett hyttande pekfinger i luften om du skulle frestas att hoppa på snabba trender eller göra ogenomtänkta val. De här 160 svartvita sidorna är precis vad vi behöver för att strama upp oss. Det är som om Sverker Olofsson tillfälligt är tillbaka i tv-programmet Plus inspelningsstudiooch med schvung slänger skräpiga konsumentfällor i soptunnan. Smäll! Där slår locket igen om dyra, dysfunktionella kökslösningar. Bam! Där sågas undermålig arbetsbelysning.

”Vissa slår bakut när de får en regelbok i händerna. Men jag myser”

Annons

Det är drivet. Men framför allt handlar boken, precis som namnet antyder, om att ge dig verktyg för att själv hitta fram till något du tycker är peppigt och som fungerar i din vardag. Det finns riktlinjer. Det finns best practice. Och det finns ingen som helst anledning att uppfinna hjulet på nytt hela tiden. Vissa slår bakut när de får en regelbok i händerna. Men jag myser. Så härligt med något som är stadigt och bestämt, allt annat svajar ju. Varför inte bara stanna om det är rött ljus? Eller köra 120 om det är vad som står på skylten? Vilken frid att för en kort ögonblick inte behöva vara kreativ och erbjuda mänskligheten en uppsjö av idéer.

”Även vi som tycker att vi är rätt bra på inredning och har tillgång till världens alla experter mår bra av att behöva fundera på frågor som ’har rummet en belysningsmidja?'”

Frida bjuder däremot på idéer; sidorna är späckade. Men de kräver något i utbyte. Det finns ett motstånd, som alltid när man ska lära sig något nytt. Men det finns också en respekt för läsaren och en omsorg. Även vi som tycker att vi är rätt bra på inredning och har tillgång till världens alla experter mår bra av att behöva fundera på frågor som ”har rummet en belysningsmidja?” eller ”Var har du din trygga punkt?”, och vem älskar inte att uppmanas att fylla i små egenheter om sig själv. Favoritfärg? Kamelbeige! (Eller ska vi kalla den trenchcoat-beige. Bogie-beige?) Det är som att jag får skriva i Fridas Mina vänner-bok och samtidigt tvingas fundera på hur jag vill leva. Bra kombo. Och som alltid när det är frågan om auktoriteter, skaffa dig tillräckligt med kunskap och erfarenhet – och gör sedan som du vill.

Övningsbok i inredning och styling fungerar som komplement till tidigare utgivna Handbok i inredning och styling, eller helt på egen hand.

Annons