Boktips – Summer to Summer - By RUM
Annons
Inredning

Boktips – Summer to Summer

I boken Summer to Summer hittar Lisa Marie Mannfolk Eklund en kavalkad av inredningsinspiration paketerad i amerikanskt överdådiga sommarhus – och gillar det.

Annons

Ni vet hur vissa arkitekter har en förkärlek för att prata om olika typologier. Vi är naturligtvis inte sämre. I dag tänkte jag att vi skulle snacka om en av mina favoriter: sommarhuset. För ärligt talat, vad känns mer aktuellt i mitten av mars? När jag ramlade på Jennifer Ash Rudicks och Tria Giovans tegelsten Summer to Summer (Vendome) gjorde jag en liten sittdans av förtjusning. Här har vi drygt 350 sidor av sommarpepp att hugga in på. Varför vänta?

”Allt mellan pärmarna ligger sannerligen ganska långt från den svenska röda stugan och de sommarhus jag brukar besöka, men det är en del av tjusningen”

Ett tjugotal boenden i alla olika stilar, förutom trista och budgetvänliga, presenteras. Texterna är korta och snärtiga, bilderna toppklass. Det är en blädderbok för vuxna. Allt är inte i min smak men på det hela taget är detta en inspirationsbomb. Gemensamt för alla hus är att de är amerikanska och ligger vid vatten. Gillar du smakfullt bohemiskt med svala statyer? Ljusfyllda ateljéer? Möbelklassiker? Eller kanske ett helt hus ritat av konstnären Isamu Noguchi och amerikanska superarkitekten Wallace K Harrison – Check! Check! Check! Föredrar du saker du har råd med – gå på plankan.

Allt mellan pärmarna ligger sannerligen ganska långt från den svenska röda stugan och de sommarhus jag brukar besöka, men det är en del av tjusningen. Här har vi att göra med en helt annan definition av att koppla av. Amerikansk östkustheminredning när den är som bäst har en omisskännlig släng av The Stepford Wives och Truman Capotes svanar som jag finner bedårande när jag är på rätt humör. Det är tillrättalagt, medvetet och alldeles alldeles underbart.

Annons