Att byta villaliv mot stadsboende kan kännas som ett stort kliv, men om möjligheten till ett stadsradhus med trädgård och egen ingång uppenbarar sig så blir beslutet lättare att fatta. Vi besöker paret Nelander på Södermalm i Stockholm.
Text Ellinor Thunberg Foto Jonas Ingerstedt
Stadsradhus med trädgård och egen ingång – mitt på Södermalm – låter nästan för bra för att vara sant. Lägg därtill en intressant historisk bryggeribyggnad och det är enkelt att förstå varför Anniqa och Anders Nelander valde att lämna det bekväma huslivet på Lidingö. I mitten av 2010-talet förvandlades det 350 år gamla Nurnbergbryggeriet på Björngårdsgatan till 18 nya bostäder i form av vindsvåningar och stadsradhus av Glommen & Lindberg och arkitekterna Waldemarson Berglund. När barnen hade börjat flytta hemifrån var paret Nelander sugna på att byta villan mot staden, men de kände sig inte riktigt färdiga med villalivets fördelar. Här uppenbarade sig möjligheten att bo mittemellan Medborgarplatsen och Mariatorget, men ändå kunna kliva från köket rakt ut i sin egen trädgård.



I mitten av 2010-talet förvandlades det 350 år gamla Nurnbergbryggeriet på Björngårdsgatan till 18 stilfulla bostäder.
– Det är ett så speciellt och unikt projekt, med den här radhuskänslan och uteplatsen. Eftersom vi kom från villa sökte vi någonting som inte bara var en lägenhet. Vi ville ha något lite mer än så, säger Anders Nelander.
Anniqa och Anders är de andra ägarna i ordningen, men de kände till projektet och när radhuset kom ut på marknaden bestämde de sig snabbt. Eftersom det gamla bryggeriet nyligen genomgått sin stora förvandling och stilen dessutom passade paret perfekt valde de att inte göra några stora förändringar. Det enda större ingreppet blev att sätta upp en enkel innervägg av spånskiva som numera ritar ut en liten hall i bostaden, så att man inte, som tidigare, kommer rakt in från entrén till köket.
– Väggen byggdes i en snickeriverkstad och togs hit. Den är byggd av spånskiva för att man ska kunna skruva och sätta upp vad som helst utan att behöva plugga, säger Anders.
Parets skandinaviska stil och möblemang passade perfekt i det nya huset – så det svåra var nu bara att banta ner från 200 kvadrat i villan till 88 kvadrat i stan, men det allra mesta som syns i hemmet i dag är möbler som de ägt länge och redan hade på Lidingö. Ett favoritrum i huset är köket där de kan kliva direkt ut i trädgården och där de kan ha dörrarna öppna på sommarhalvåret. När det inte är pandemitider älskar paret att bjuda in till stora middagar.



– Vi är mycket i köket och lagar mycket mat, så att ha en stor matplats var viktigt för att kunna ha lite större middagar och det var inte heller helt lätt på 88 kvadrat. Det var viktigt med ett rejält kök, så ger Anders.
De har en samlad yrkeserfarenhet inom marknadsföring, reklam och ekonomi men har alltid haft inredning och design som stort intresse, Anniqa kanske allra mest av de två.
– Jag läser allt som finns att läsa om inredning och har gjort sedan jag var typ 20 år. Jag plöjer allt och har till och med åkt på egen hand till Milanomässan bara för att det är så himla roligt, säger hon.
Med fingertoppskänsla har paret skapat en skandinavisk och avskalad stil med en personlig touch, såväl när det gäller konst och prylar som belysning. Men trots sitt gedigna intresse för inredning har Anniqa ingen särskild favoritmöbel i hemmet – i stället är hennes styrka att se helheten.
– Jag har helikopterblicken över hur det ser ut här hemma och det är viktigast för mig att allting hänger ihop, säger hon.
Som väntat med en egen trädgård mitt i stan är de ute mycket när vädret tillåter och på den gemensamma gården finns även ett delat växthus.
– Det har varit studentfester, födelsedagar och bröllop bland alla som bor här, man bokar in sig och lånar det för middagar och fest. Det blir en extra uteplats inne, så om det är dåligt väder kan man sitta där i stället. Men det blir absolut mycket utomhushäng för oss framför allt under våren och sommaren, säger Anders.
Nog är det så att ett stadsradhus på Södermalm låter för bra för att vara sant. Men för paret Nelander blev det det bästa av två världar och ibland faller alla bitar helt enkelt på plats.
– Grundförutsättningarna var så pass lyckade för oss och det funkade med den stil och känsla vi vill ha, så vi har faktiskt inte haft några svåra val eller beslut att ta när det gäller interiören. Det har bara varit att addera vår personliga stil här, säger Anders.

Publicerad i Nya Rum 2-2022