Med smarta lösningar och känsla för detaljer har arkitekten Luke McClelland förvandlat en trött lägenhet i skotska Leith till ett ljust och trevligt hem.
Text Ellinor Thunberg Foto Zac and Zac
För trettio år sedan var stadsdelen Leith ruffig och nedgången, men numera omnämns hamnkvarteren ofta i samma andetag som Michelinstjärnor, hantverkskaffe och kreativa startups. Time Out har gått så långt som att kalla det världens fjärde coolaste stadsdel och The Times har listat Leith som en av de bästa platserna att bo på i Storbritannien. Arkitekten Luke McClelland kan vara nöjd med sitt val. Han köpte en nedgången hyreslägenhet med anor från 1800-talet och förvandlade den till ett passande hem åt sig själv och sina två barn. Mycket stod på dagordningen, men en av grundförutsättningarna var redan ordnad.
– Utsikten över den stora parken Leith Links är det jag är allra mest nöjd med. Här finns en lekplats för barnen och folk promenerar med sina hundar eller spelar fotboll. Det är så trevligt att titta ut genom fönstret varje dag och se något nytt, säger arkitekten Luke McClelland.


Uppdraget
Trots sitt historiska värde hade många originaldetaljer rivits ut och golvet hade höjts för att ge plats åt en lägenhet i källaren. Det syntes spår av snabba renoveringar, laminatgolven var slitna och köket var gammalt och daterat. Lägenheten var minst sagt murrig och i skriande behov av lite kärlek.
– Tapeterna var mörka och märkligt mönstrade, golven var mörka – till och med gardinerna var mörka! Men jag såg potentialen. Om man bara kunde ljusa upp det, släppa in lite mer solljus och göra om en del så skulle det kunna bli riktigt trevligt.
Luke har tidigare jobbat på bland annat Foster + Partners och Stanton Williams, med projekt som Royal Opera House i London. Men när han numera jobbar under eget namn specialiserar han sig ofta på mindre projekt och små budgetar utan att göra avkall på designen. Samma metod applicerades nu på hans eget hem när uppdraget blev att förvandla lägenheten genom att öppna upp ytorna, släppa in ljuset och ta ett nytt grepp om kök och badrum – inom ramen för en begränsad budget.

Utmaningen
Ett stort renoveringsbehov, med krav på nya elinstallationer och rördragningar, inom ramen för en tajt budget låter som en utmaning nog. Men ett av de största problemen med lägenheten var beslutet den tidigare ägaren fattade när han byggde om våningen under.
– När de gjorde om källaren till lägenhet så lyfte de alla golv här uppe, så det är trappsteg överallt. Det är väldigt svårt att skapa en sammanhängande yta.
Eftersom golvytorna dessutom var oerhört slitna och inte gick att återställa bestämde sig Luke för att lägga en stor del av budgeten på ett parkettgolv trots att det innebar att han behövde göra avkall på annat.
– Det var den största utgiften i hela lägenheten, men jag tänkte att om golven inte ser bra ut så är det ingen mening … Möbler kan alltid köpas till senare, men golven är svåra att byta när allt är klart.

Resultatet
Beslutet att låta den nya ekparketten i fiskbensmönster vara genomgående i kök och vardagsrum ger en lugn bas trots nivåskillnader, vinklar och vrår. Badrummet i terrazzo och terrakottafärgat kakel blir i kontrast till det ett spännande blickfång, trots sin ringa storlek.

– Vi rensade väggen för att kunna ha den helkaklad med en svepande kurva utan detaljer. Vi lånade lite yta från ett förråd för att sätta toaletten där, så när du öppnar dörren ser du bara den kurvade väggen.
Panelen i vardagsrummet är en smart budgetlösning – ritad av Luke och tillverkad av ribbor skurna ur en bänkskiva. I köket är handtagen och bänkskivan på Ikea-köket utbytta, i stället för dyra kökslampor sitter billigare utebelysning på väggen och i övergången mellan bänkskiva och stänkskyddet av terrazzo sitter en bred trälist av ek som gör att köket uppfattas som en sammanhängande enhet.
– Alla de här småsakerna lyfter intrycket. Det handlar om att komma på vad du gillar och sedan leta efter alternativa vägar att uppnå det. Om jag hade haft större budget hade jag velat ha en solid yta och en hårdare bänkskiva. Nu är det en balans – det ser inte billigt ut, men det ruinerar mig inte heller.

För att förbättra flödena och ljusinsläppet har en igensatt dörr mellan kök och vardagsrum öppnats upp, dessutom flyttades diskbänken eftersom den blockerade halva fönstret.
– Det var jättemörkt, eftersom fönstret bara var hälften så stort som det borde. Jag tog fram det fullhöga fönstret och nu är det faktiskt väldigt ljust, särskilt på morgonen. Solen letar sig in och det känns väldigt bra.
Publicerad i Nya Rum 3-2022