De säljer antik inredning direkt från franska rivieran - By RUM
Annons
Inredning

De säljer antik inredning direkt från franska rivieran

Under namnet Artispelisse säljer Lisa Emanuelsson och Niclas Franzén franska vintagemöbler och återvunna golv – ett sätt att ta Frankrike till svenskarna när svenskarna inte kan ta sig till Frankrike.

Annons

Lockdown och reserestriktioner fick Lisa 
Emanuelsson och Niclas Franzén, grundare av Villa Juli Guesthouse på franska rivieran, att se sig om efter alternativa inkomstkällor.
– Restriktionerna ledde till att vi fick stänga ner villan och blev snabbt tvungna att hitta annat att försörja oss på, berättar Lisa.

Många av gästerna genom åren hade varit svenskar som alltid visat stort intresse för Villa Julis möbler och inredning.
– Då kom vi på att om nu svenskarna inte kan ta sig ner till oss i Frankrike, så fick vi ta Frankrike till svenskarna istället, förklarar Lisa.

Ett nytt inredningsföretag var fött och fick namnet 
Artispelisse. Här erbjuder man unika vintagemöbler och återvunna stengolv, många handplockade från franska slott och herrgårdar.

Vitrinskåp från Artispelisse

Återanvändning i alla former är en självklarhet i framtiden”

Annons
Inredning från Artispelisse

Var hittar ni alla era grejer?
– På antikmarknader och antikbutiker runt Provence. Alla möbler och golv är handplockade av oss. Vi går mycket på känsla och väljer det som vi tycker är vackert.

Tror ni att trenden med cirkulär konsumtion fortsätter?
– Absolut! Vi ser mycket positivt på återvinningstrenden.
Det ligger i tiden att tänka på miljön. Det har dessutom länge varit populärt med vintagekläder och antika möbler, och det har nästan blivit en sport att kunna ropa hem sitt favoritobjekt på auktion i dag. Återanvändning i alla former är en självklarhet i framtiden och det är lika bra att vi vänjer oss vid det. Och det är ju en väldig tur att vi bor i Frankrike då, som har så mycket vackert att återanvända!

Ett unikt skåp från Artispelisse
Lampa från Artispelisse
Annons
Antik möbel från Artispelisse

Hur står sig den svenska vintagemarknaden om man jämför med den franska?
– Vi insåg snabbt att Provence, som har mängder av 
fantastiska loppmarknader och antikaffärer, var rena rama guldgruvan för högkvalitativa och prisvärda vintagemöbler. Det finns ett överflöd av antikviteter i Frankrike och ett lika stort intresse och tradition kring detta. Det finns inte lika stor tillgång till antikviteter och antikmarknader i Sverige.

Har ni några spännande projekt på gång framöver? 
– Till våren kommer vi att öppna en butik i Kinna, 
Västra Götaland, samtidigt som onlineförsäljningen 
fortsätter att rulla. Vi drömmer om att öppna fler butiker och vill gärna kombinera våra golv och möbler med mat och dryck och servera traditionell fransk mat. 

Tips till dig som vill fynda vintage

  • Vintage- och loppisfynd är personliga så du behöver inte tänka på några trender. Ha kul istället och våga gå lite crazy. 
  • Strosa runt, ta din tid och njut. Men när du hittar något du verkligen vill ha, tveka inte – köp! Du kanske aldrig får möjligheten igen. 
  • Var inte rädd för att pruta. Titta efter stämplar eller signering. Personen du köper av kanske känner till en kul anekdot eller historia kring objektet, så fråga! 
  • Kolla noggrant igenom ditt fynd efter ”oinbjudna gäster” som insekter eller mögel. Rengör alltid skonsamt och var extra noggrann om du köper textilier.
  • Om du funderar på att shoppa vintage i Frankrike så är april bästa tiden att åka. Då drar loppisperioden igång och det kryllar av både mat- och antikmarknader, särskilt i Paris och Provence. Det finns bra sidor på nätet med information om när och var marknaderna är.
Spegel från Artispelisse
Lisa Emanuelsson och Niclas Franzén, grundarna av Artispelisse.

Gör: Grundare av Artispelisse och Villa Juli Guesthouse, beläget i Provence, Frankrike
Familj: Sambor med varandra 
och dottern Juli
Instagram: @artispelisse
Web: artispelisse.se

Publicerad i Rum Hemma nr 4-2021

Annons