En espresso med… Johanna Hulander - By RUM
Annons
Inredning

En espresso med… Johanna Hulander

Vi tar en digital kaffe med de roligaste och mest intressanta i arkitektur- och designvärlden. Den här veckan möter vi Johanna Hulander, rösten bakom Inredningspodden med mellan 30 000 och 50 000 lyssnare varje månad.

Annons

Omslagsfoto: Malin Lindner

Hej Johanna! Varför är design, inredning och arkitektur intressant? 
– För att det påverkar oss alla. Även de som säger att de inte är intresserade – och det är många när jag berättar att jag gör en inredningspodd – erkänner att de faktiskt är intresserade när man börjar skrapa på ytan. De flesta har en åsikt om hur ett hus ska se ut, eller om de trivs i ett rum. Det blir lätt intressanta samtal när man pratar om design, inredning och arkitektur. Jag har alltid fascinerats av de här ämnena. Jag är uppvuxen med föräldrar som handlade mycket på auktion och tyckte om gamla hus så jag började själv ropa in saker på auktion när jag var tretton. Då var jag lite udda, men nu har världen kommit i kapp!

”Det är också viktigt att avsnitten ska ge lyssnaren något att ta med sig.”

Annons

Du har en podd där du får chansen att prata med många människor. Är folk alltid så intressanta som du tror att de ska vara? 
– Jag skrattade så gott åt den här frågan. Men jag svarar ändå ”ja”. På något sätt är alla intressanta. Det är min utgångspunkt. Jag försöker att inte ha några förutfattade meningar utan verkligen lyssna på vad gästerna säger. Då blir det intressant. Mitt hemliga vapen i samtalen är humor. Även om ämnet är gravallvarligt måste det finnas en ljusning och plats för skratt. För mig är det viktigt att gästen får ta mycket utrymme och jag klipper väldigt lite. Det är också viktigt att avsnitten ska ge lyssnaren något att ta med sig. De investerar ändå en hel timme av sina liv.

Vad gör dig glad en ruggig vinterdag?
– Jag tvingar mig alltid ut, oavsett väder. Sedan går jag hem med gott samvete och läser eller ser på film med barnen och bråkar om vilken film vi ska se. De vinner. Sen somnar vi i soffan.

Vad har du lärt dig nyligen?
– Jag har lärt mig att göra marklyft.

Sist men inte minst, du håller på att renovera en underbar gård i Dalarna, berätta lite om det! 
– Ja, det stämmer. Det är en gammal släktgård. Grunden är från 1780 och sedan är den påbyggd i etapper och renoverad på 1940-talet. Det är otroligt mycket att göra och när man tycker att man är klar så börjar det om igen. Men det är roligt, och jag ser det som en sport att försöka hitta gamla saker som passar in. Senast hittade jag ett fint handfat som jag fick tillåtelse att rädda undan soptippen. Det är lätt att man förstör den speciella känslan som finns i gamla hus och jag tycker att man är skyldig huset att göra så gott man kan, vara varsam och bevara det som går, när man flyttar in och ska renovera. Vi har tagit hjälp av en arkitekt och länsmuseet, och tidigare gäster i podden, som exempelvis Robert Danielsson och Erika Åberg, har hjälpt mig mycket med sin kunskap. Men det är alltid en balans mellan att bevara och att göra huset funktionellt för en familj på 2020-talet. Man måste kunna leva också.

Tack för kaffet, Johanna!

Annons