En spaupplevelse bortom den här världen - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

En spaupplevelse bortom den här världen

Designstudion Atelier Caracas lät sig inspireras av Stanley Kubricks kultfilm när de skapade interiören till spaet 2020: A Spa Odyssey i Caracas, Venezuela.

Annons

Foto: Saúl Yuncoxar

Pasteller, lysrör och retrofuturistiska referenser – ett besök på dagspaet 2020: A Spa Odyssey i Caracas, Venezuela, torde vara långt ifrån en generisk spaupplevelse. Inspirationen till interiören har designstudion Atelier Caracas, som spaets namn antyder, hämtat från Stanley Kubricks scifi-klassiker 2001: A Space Odyssey.

– När vi blev tillfrågade att designa lokalerna var briefen att de skulle bli något utöver det vanliga, bokstavligen ”out of this world”. Eftersom platsen ligger mitt i en hektisk del av Caracas ville klienten att spaet skulle kännas som en välkomnande, hermetisk bubbla – ett lufttätt utrymme isolerat från stadens buller. Detta ledde oss redan i ett tidigt stadie till Kubricks 2001: A Space Odyssey, säger arkitekterna på Atelier Caracas.

Annons

”Speglar och rödtonat glas har använts för att förvränga perspektiven och förstärka känslan av att befinna sig i en annan verklighet.”

De började studera Stanley Kubricks och Harry Langes scenografi från kultfilmen för att hitta referenser att använda sig av i interiören. Resultatet är, som arkitekterna själva uttrycker det, ”ett utrymme med surrealistiska perspektiv, som en diffus tröskel mellan jorden och yttre rymden”. Mer konkret är det ett utrymme som präglas av mjukt pastellrosa och vaniljgula toner, med cirkeln som ett återkommande inslag – en referens till Kubricks A.I.-antagonist Hal. En stor sten som hittats längs med vägen strax utanför staden står likt en nedslagen meteorit på högkant och bär upp disken i receptionen. Speglar och rödtonat glas har använts för att förvränga perspektiven och förstärka känslan av att befinna sig i en annan verklighet.

Annons

För Atelier Caracas, som inte sällan hämtar sin inspiration från popkulturella fenomen, blev spaet mer än bara ännu ett uppdrag för en kund.
– I slutändan var själva spaet, för oss, snarare ett svepskäl för att få experimentera med detaljer, möbler och rymd och därigenom frammana något bortom den här världen.

Atelier Caracas
Vad: Designstudio.
Baserad i: Caracas, Venezuela.
Projekt: 2020: A Spa Odyssey.
Var: Caracas, Venezuela.
Färdigställt: 2020.
Hemsida: ateliercaracas.com

Publicerad i Nya Rum nr 8-2020

Annons