Esteriör – I kamp mot minimalismen - By RUM
Annons
Inredning

Esteriör – I kamp mot minimalismen

Henrik Ekberg och Zandra Lidén driver butiken tillika inredningsstudion Esteriör som erbjuder precis allt som inte är minimalism och grå färgskalor.

Annons

Text: Linn Wiklund Wandrup

Berätta om Esteriör!
– Det hela började med en dröm om att driva eget företag och jobba med något man älskar. Vi ville även kunna erbjuda en typ av inredning som vi upplevde inte fanns i Stockholm. Smått genomtänkt litade vi på magkänslan och sa upp oss från våra dåvarande jobb och satsade allt på att skapa en inredningsstudio som skulle ta fram kul inredning med mycket färg och kreativitet.

Hur skulle ni beskriva er verksamhet?
– Vi började med att styla lägenheter till försäljning, jobba med set design inför stora fester och ta oss an mindre inredningsuppdrag. Ganska snabbt växte vi och fick större uppdrag, exempelvis klubben Laika i Hornstull som vi inredde i en futuristisk 1960-talsstil. I takt med att vi växte behövde vi mer utrymme och kom då över en hörnlokal vid Nytorget. Två månader senare, med en hel del hjälp från vänner och familj, öppnade vi vår 150 kvadratmeter stora inredningsbutik Esteriör, med tillhörande studio och kontor på 30 kvadrat.

Annons

”Vi älskar återbruk och att hitta vintagemöbler som kan få leva vidare i ett nytt hem.”

Vad hittar man hos er? 
– Vi blandar vilt, precis som vi tycker att man ska göra hemma. Gammalt, nytt, billigt och dyrt. I butiken hittar man inredning som inte finns någon annanstans i stan. Hälften av sortimentet är handplockade vintagemöbler och lampor, och hälften är nytillverkade prylar från jordens alla hörn. Utöver det har vi växter, konst och en rad roliga detaljer. Vi älskar återbruk och att hitta vintagemöbler som kan få leva vidare i ett nytt hem.

Hur ser en dag på jobbet ut?
– Ingen är en annan lik, en dag kan innehålla ett kundmöte där vi pratar husrenoveringar, sen träffar vi ett nytt varumärke, möblerar om halva butiken eller hämtar möbler.

Annons

Hur ser framtiden ut för Esteriör?
– Vi vill väldigt gärna kunna öppna upp en butik utanför Sveriges gränser men det får med största sannolikhet vänta tills världen är mer normal och utan pandemi. Tills dess kommer vi att fortsätta vår kamp mot de minimalistiska, gråa och tråkiga inredningstrenderna här på hemmaplan. Vi har även en del design- och produktionsidéer på gång som kommer att släppas under 2021, håll utkik!

Esteriör 
Grundat av: Henrik Ekberg och Zandra Lidén
Var: Åsögatan 144, Södermalm i Stockholm
Hemsida: esterior.se
Instagram: @esterior_official

Publicerad i Rum Hemma nr 5-2020
Uppdaterad december 2020

Annons