Hur skapar vi förvaring att leva med? Lovisa Häger, inredare och stylist, delar med sig av sina bästa tips på snygga och smarta förvaringslösningar.
Text: Linn Wiklund Wandrup
Hur ska man tänka om man vill ha det både fint och gott om plats för förvaring hemma?
– Vi har nyligen renoverat vår lägenhet och då har vi sett till att lägga krut på platsbyggd förvaring, för att det ska kännas som en del av inredningen och inte något man har försökt lösa i efterhand. Till exempel gott om garderober i hall och sovrum, och ett enormt sideboard i vardagsrummet. Från början var jag lite nervös över att så mycket förvaring skulle ta bort känslan av rymd, men det har snarare blivit tvärtom eftersom alla saker har ett hem och färre grejer behöver stå framme och pocka på uppmärksamhet! Därför är mitt absolut bästa tips när det gäller att skapa förvaring att försöka hitta platser där den kan bli en del av inredningen, och bygga in där det går. Jag älskar att inspireras av saker jag sett och upplevt, som en gammal vingård i Italien där jag förälskade mig i de mörka sängborden med ordentlig förvaring – liknande fick flytta in hemma hos oss.

”Alla saker har ett hem och färre grejer behöver stå framme och pocka på uppmärksamhet!”


Sitter du inne på fler smarta förvaringstips?
– Förvaring är något man inte tänker på när det fungerar, men gör det inte det så är det svårt att tänka på något annat. Bor man i lägenhet där varje kvadratmeter kostar många tusenlappar gäller det att tänka smart, varje litet utrymme är en förvaringsmöjlighet. Vare sig det gäller tio centimeter under sängen, hyllor upp till taket eller ordning och reda i ett källarförråd – förvaring går inte att få för mycket av. Jag gillar tanken på att var sak har sin plats, en låda i köket för kaffe och te, en i vardagsrummet för ljus, och en på kontoret för färgprover, skåp där man kan stuva in massa saker – sådant gör mig lugn.
Lifehack för ordning och reda?
– För några år sedan så köpte jag en sittmöbel där hela dynan gick att lyfta. Den fick länge vara förvaring åt alla elektriska apparater vi äger, något som annars brukar kunna ockupera en hel låda av värdefull förvaring någon annanstans.
”Bor man i lägenhet där varje kvadratmeter kostar många tusenlappar gäller det att tänka smart, varje litet utrymme är en förvaringsmöjlighet”
Hur tänker du kring inredning?
– Min stil är ganska sparsmakad och neutral i tonerna, men jag gillar att tänka lite utanför boxen när det gäller texturer och detaljer. Jag dras till formstarka möbler och kontraster i form av mörkt trä och sten, för att de tillsammans ska skapa en harmonisk inredning som ändå får en att haja till lite. Bland det roligaste tycker jag är när vänner kommer hem till oss och tar lång tid på sig att kika igenom vad som har hänt sedan sist. Jag gillar att förändra med små medel och prova nya saker!



3 tips för smart förvaring
- Tänk större istället för mer. Välj en möbel i större storlek dedikerad till förvaring, istället för exempelvis en massa korgar. Det ger ett stökigare intryck att använda flera separata lådor som ändå inte rymmer allt man behöver.
- Prioritera förvaring. Och planera in det först, inte sist. Ofta börjar vi med att tänka på roligare saker som färg och inredning, men ta tag i förvaringslösningarna först, så kan man utgå från det.
- Gör förvaringen till en del av inredningen. Det vill säga platsbyggd, om det går!
Lovisa Häger
Gör: arbetar som som inredare, stylist samt kreativ chef på inredningsvarumärket Gotain. Hon driver också bloggen An Interior Affair.
Instagram: @an.interior.affair
Blogg: aninterioraffair.residencemagazine.se
Publicerad i Rum Hemma nr 8-2020