Experten tipsar – så inreder du badrummet - By RUM
Annons
Inredning

Experten tipsar – så inreder du badrummet

Johan Engström är arkitekt och driver Innerstadens Arkitekter som ritar badrum åt privatpersoner och företag. Här berättar han hur vi ska tänka när vi inreder hemmets nya finrum.

Annons

Text: Sophia Flemby Broberger
Bild ovan: Woodio

Vad bör man tänka på när man inreder sitt badrum?
– Badrummet ska bada i ljus, gärna dagsljus. Tänk igenom alla detaljer noggrant. Som när du väljer badkar, satsa på ett stort badkar för två. När det kommer till material har Kolmårdsmarmor blivit populärt igen och mässingdetaljer tål vi ett år till. Annars är linoljebränt järn fint och jag gillar mörketsade trädetaljer. Fundera även på vad du vill visa upp, ett badrum som är iordninggjort för gästen ger ett outplånligt gott första intryck. Och om du har möjlighet så undvik att ställa in tvättmaskinen. Inred med tåliga ytor som inte smutsas lätt, kontraster och varierad belysning. Små rullade frottéhanddukar och en videkorg att slänga använda handdukar i är fint. Allt som gästen kan behöva ska stå framme.

Så inreder du badrummet
Bild: H&M Home
Annons

”Inred med tåliga ytor som inte smutsas lätt, kontraster och varierad belysning”

Bra förvaring i badrummet
Bild: Kvänum

Hur får man till bra förvaring i badrummet?
– Genom att skaffa sig insikt om hur man kommer att använda badrummet och bygga rätt från början skapar man förutsättningarna för bra förvaring. Har man ett trångt badrum kanske man ska fundera på att bygga om eller till, finns det en garderob bredvid badrummet som kan byggas in exempelvis? Skilj gärna på badrummets våta och torra del, så behöver du inte mer än ett par nylontassar på möblerna för att de ska klara sig undan vatten på golvet. Och allt behöver inte stå på golvet, använd tak och väggar.

Hur får man badrummet att både vara praktiskt och trivsamt?
– En tummregel att förhålla sig till är att utgå från neutral fast inredning och dekorera med det som är löst. Väldigt mycket går att göra med ljus, såväl levande ljus som dimbart elektriskt ljus. Se till att få LED av bästa kvalitet, annars så kommer det att flimra vilket är hopplöst irriterande.

Namn: Johan Engström
Bor: I hyreslägenhet i Torpa, Göteborg.
Gör: Driver Innerstadens Arkitekter tillsammans med sin fru Elisabet K Engström.

Inspiration till badrummet
Bild: Meraki

Publicerad i Rum Hemma nr 3-2018

Annons