Experten tipsar – så renoverar du i äldre hus - By RUM
Annons
Inredning

Experten tipsar – så renoverar du i äldre hus

Programledaren och byggnadsantikvarien Erika Åberg reder ut hur vi egentligen ska tänka när vi renoverar och hur vi bäst tar hand om våra äldre hus.

Annons

Text: Sophia Flemby Broberger

Hur renoverar man ett äldre hus varsamt?
– Ta reda på så mycket som möjligt om huset. Inspireras av husets egna historia. Hör om de gamla ägarna eller grannarna har minnen eller fotografier. Det är absolut inte nödvändigt att återgå till byggåret när man väljer stil. Om man sparar byggnadsdelar och detaljer som har kvalitet från alla decennier så sparar man även tid och pengar. Att bevara ett funkiskök i ett hus från 1800-talet är förnuftigt.

Äldre kök
Annons

Vilka enkla knep finns det för att återskapa en ursprungskänsla i ett hem som blivit sönderrenoverat?
– Har man moderniserat huset genom att man täckt över pärlspont eller spegeldörrar med masonitskivor, och trägolv med spånskivor och plastmattor är det relativt enkelt och billigt att ta bort skivmaterialen för att sedan återställa de gamla byggnadsdelarna. Men om huset har ”blåsts ur” genom en hårdhänt renovering där man slängt allt på tippen, då anser jag att historien är förlorad, tyvärr. Jag är inte mycket för att man ska återskapa någon generell gammeldags hitte-på-stil.

Slipa upp gamla golv

”Jag är inte mycket för att man ska återskapa någon generell gammeldags hitte-på-stil”

Hur ska man tänka kring äldre elkontakter?
– Låt alltid en fackman besiktiga elen i äldre hus. Har du tur och hittar en elektriker som är intresserad av sitt yrkes historia, kan hen komma med förslag på hur man kan säkerhetsanpassa och modernisera elen så att den ändå passar det gamla husets stil.

Jag vill slipa upp mina gamla golv, vad bör jag tänka på?
– Jag tycker att man ska vara restriktiv med att slipa eftersom gamla golv har sådan härlig karaktär med sina naturliga ojämnheter. Ta istället hand om golven genom att såpskura med linoljesåpa. Väljer du ändå att slipa golvet är min erfarenhet att det tar ungefär fem år med regelbunden skurning innan golvet börjar få de egenskaper och utseende man är ute efter, och sedan ytterligare 95 år innan patinan kommer fram

Erika Åberg
Familj: Man och två barn.
Bor: I Hedesunda.
Gör: Byggnadsantikvarie, skribent, föreläsare och husexpert i SVT:s Det sitter i väggarna.
Instagram: @erikashus

Erika Åberg
Foto: Björn Åberg

Publicerad i Rum Hemma nr 1-2018

Annons