Experten tipsar – så väljer du färger till hemmet - By RUM
Annons
Inredning

Experten tipsar – så väljer du färger till hemmet

Vad ska man tänka på när man väljer färger till hemmet, och hur hittar man sin personliga färgstil? Experten Joa Studholme, färgcurator på brittiska färg- och tapetföretaget Farrow & Ball, delar med sig av sina bästa tips.

Annons

Vad bör vi tänka på när vi väljer färger till hemmet?
– Det finns inga fasta regler när man inreder sitt hem – lyckligtvis dras vi alla till olika stilar och kulörer. Men det kan hjälpa att ha följande saker i åtanke. Först och främst bör du kolla på rummets arkitektoniska element för att bedömma möjligheten att kombinera flera färger på väggar, lister och snickerier. Alla rum är olika, så färgvalet bör göras utifrån utrymmets syfte – vilka dess funktioner är och när det används. Vi mår bra av att vistas i ljusa miljöer under arbetsdagen för att sedan dra oss tillbaka till mer färgmättade och ombonade utrymmen när det är dags för vila och återhämtning. Bland Farrow & Balls nyanser är School House White perfekt i rum som främst används under dagtid, medan Deep Reddish Brown och Preference Red skapar en mustigare atmosfär som passar bra till kvällen.

Nyanserna Deep Reddish Brown och Preference Red, båda från Farrow & Ball, skapar en ombonad atmosfär i rum där vi drar oss tillbaka framåt kvällen.

”Färgvalet bör göras utifrån utrymmets syfte – vilka dess funktioner är och när det används”

Annons
Nyansen School House White från Farrow & Ball är enligt Joa perfekt för utrymmen där vi arbetar eller vistas mycket under dagtid.
Joa Studholme tipsar om att snegla mot garderoben för att få en uppfattning om vilka färger du trivs med.

Joa tipsar – så hittar du din personliga färgstil

  1. Fundera över vilka färger du föredrar att klä dig i. Våra kläder är ett av våra främsta sätt att uttrycka oss på, så färgerna du bär på kroppen kan ge en bra fingervisning om vad du trivs med.
  2. Om du är tveksam till starka färger kan du börja med att använda dem på mindre ytor i hemmet där de inte tar över för mycket. Till och med att måla insidan av ett skåp i en färgstark nyans kan räcka – det gör dig glad varje gång du öppnar skåpet, men du kan också stänga det och behöver inte leva med färgen hela tiden. Som en trevlig bonus är det även ett bra sätt att testa om du känner dig bekväm med färgen.
  3. På samma sätt uppfattas färg under synlinjen ofta mindre påträngande och därmed lättare att leva med. Så köksöar, undersidan av ett badkar eller bordsben kan vara en bra början om man vill ge sig på mer vågade färger.
  4. Följ din instinkt!
Annons