Experten tipsar – skapa en stämningsfull sommardukning - By RUM
Annons
Inredning

Experten tipsar – skapa en stämningsfull sommardukning

Sofia Wood är expert på att skapa stämning med både mat och miljö. Hon delar med sig av sina bästa dukningstips för alla sorters bjudningar, stora som små.

Annons

Text: Linn Wiklund Wandrup

Hur piggar man upp vardagen med mat och dukning?
– På sommaren finns det så många fantastiska närproducerade och tillgängliga råvaror i säsong. Vi äter ofta smårätter, mest för att det finns så mycket gott att välja på. Duka med stora fat och skärbrädor och många olika saker att plocka från – goda röror, bröd och krispiga sallader.

Hur skapar man en intim och härlig stämning med enkla medel? 
– Jag älskar att duka upp ute med loppisfyndade innesaker, alltså linnedukar och antikt porslin, som jag använder till trädgårdsfesten. Lyktor för levande ljus och flortunna glas och kannor i gammalt silver. Det handlar egentligen inte om att köpa en massa nya saker, utan bara att använda dem i ett nytt sammanhang som skapar känslan av att något speciellt pågår.

Stämningsfull sommardukning av Sofia Wood
Annons

”Det ligger i de små detaljerna och omtanken för sina gäster”

Har du några DIY-tips?
– Jag tycker att saker är som vackrast när det finns en kontrast, det kan vara en spretig bukett ängsblommor i en ärvd vas eller ett allmogetråg fyllt av späda grönsaker. Det är sådant man hittar hemma i sin närhet och som blir så vackra tillsammans.

Vackra vintageglas i dukning av Sofia Wood
Tårta av Sofia Wood

Vad är värt att investera i?
– Stora skärbrädor, både för att laga mat på men också för servering. Samt ett gäng dukar man kan tänka sig använda ute – det gör mycket för en uteservering eller picknick. På loppis hittar man mycket ljuvligt porslin och gamla silverbestick. Lägg aluminiumfolie i diskhon, strö över salt och slå på varmvatten. Doppa ner silvret så blir det skinande vackert på några sekunder!

Sofia Woods pasta

Hur får man till det där lilla extra?
– Det ligger i de små detaljerna och omtanken för sina gäster. Ett exempel är att knyta olika små blommor runt foten på varje gästs glas, det sätter personlig prägel.

Beskriv en kväll hemma hos Wood! 
– Middagar hemma hos mig börjar nästan alltid på samma sätt, med ett stort fat cruditéer och en god dip, gärna kronärtskocksdippen från min bok. Det är trevligt och plockigt och perfekt för gästerna att snacksa på samtidigt som man kan prata och göra klart varmrätten. Sedan bjuder jag gärna på en lyxig pasta, även till sommaren. Kanske med pilgrimsmusslor, beurre blanc och sommarens godaste spritärtor? Det receptet är bara en googling bort under mitt namn. Avslutar gör jag helst med vit choklad- och rabarberpavlova.

Sofia Woods 5 dukningstips:

  1. Duka i lager med dukar, tabletter, undertallrikar, assietter och vackra glas. 
  2. Missmatcha gammalt och nytt. 
  3. Investera i en blomsterfakir, de går att hitta på loppis. Med dem kan man bygga riktigt proffsiga 
  4. arrangemang och stilleben.
  5. Tänd ljus! Ute som inne.
  6. Flytta ut inredningen. Ett gammalt antikt bord känns otroligt lyxigt om det får komma ut i trädgården för en dag.

Sofia Wood
Sofia är kokboksförfattare, bloggare och har podcasten Billgren Wood tillsammans med Elsa Billgren. 
Blogg: sofiawood.elle.se
Instagram: @sofia_wood

Sofia Wood

Publicerad i Rum Hemma nr 6-2020

Annons