Experterna tipsar – så skapar du ett mysigt sovrum - By RUM
Annons
Inredning

Experterna tipsar – så skapar du ett mysigt sovrum

The Norrmans är experter på att skapa vackra miljöer som man gärna dröjer sig kvar i. Dova färger, ljuddämpande textilier och massvis av förvaring – här delar de med sig av sina bästa tips på hur du inreder ett mysigt sovrum.

Annons

Vilka är era bästa tips för ett mysigt sovrum?
– Vi uppskattar ett något dovare rum att sova i. Inga vita väggar där föremålen sticker ut utan hellre dämpade färger där inredningen tar liten plats och inte stressar oss. Ett sovrum ska få dig att komma ner i varv och då kan det vara bra att använda färger som har den psykologiska effekten på oss: grönt, blått eller naturnära färger. Textilier är också viktigt, det ger mjukhet och gör rummet tyst. Har du möjlighet, lägg in en heltäckningsmatta. Inget är skönare än att gå in i ett rum där ljudet inte studsar, utan går rakt in i något mjukt – det gör att vi automatiskt sänker rösten. I skrivande stund håller vi på att inreda vårt eget sovrum och där har vi valt att öka takhöjden för vi tycker det är skönt med luft.

Dov väggfärg från Jotun i sovrum
Textilier och dova, naturnära nyanser får oss att varva ner i sovrummet. Väggfärg med nyansen 10963 Golden Bronze från Jotun Lady.

”Ett sovrum ska få dig att komma ner i varv och då kan det vara bra att använda färger som har den psykologiska effekten på oss”

Annons

Hur ser drömsovrummet ut?
– Det har fantastisk utsikt utan insyn. Det är stort, har massvis med förvaring – och när vi säger massvis menar vi massvis! Det har stora fönster men ännu större mörkläggningsgardiner för det är viktigt att det kan bli helt mörkt och svalt. Det finns inga tekniska prylar alls, dem får vi nog av resten av dygnet, utan bara textilier, mörka väggar och några få inredningsgrejer som inte är för små utan gärna rejäla.

Mysigt sovrum på The Norrmans B&B
På The Norrmans B&B i Klippinge, söder om Köpenhamn. Foto: Mikkel Adsbøl

”Fundera på var du sovit där du kände dig helt avslappnad. Hur såg rummet ut?”

Tror ni inredningen kan påverka sömnen?
– Definitivt. Försök att inte ha för många saker i sovrummet och dölj eventuellt kaos i skåp. Rena ytor gör oss lugna och i en annars stressig vardag är det viktigt att kunna varva ner i sitt sovrum. Vi tror det är viktigare än någonsin i världen vi lever i, där vi konstant bombarderas av intryck. Låt sovrummet bli en oas – dessa uttjatade men så sanna ord. Det finns massvis med forskning som visar hur färger påverkar oss och det går att använda i inredningen av hem och offentliga lokaler för att påverka människor. Fundera på var du sovit där du kände dig helt avslappnad. Hur såg rummet ut? Har du testat att sova i ett dovt rum istället för ett vitt?

Bortsett från sängen, vad är värt att lägga en extra peng på?
– Textilier och lampor. Skapa ett behagligt ljus i sovrummet. Ta bort ljuset som kommer ovanifrån och sidobelys rummet så att det inte sticker i ögonen. Det påverkar dig både morgon och kväll. Låt ljuset vara dämpat och ha möjlighet att dimma upp det om du någon gång behöver mer ljus som vid till exempel städning. Garderobssystem kan man lägga väldigt mycket pengar på, men vår erfarenhet är att du kan bygga ett lika bra för en rimlig summa Vi lägger hellre pengarna på ljus och textil.

Topp 5 i sovrummet

  1. Feta sänglampor. Gärna överdådiga kreationer från loppis eller auktion. De behöver inte vara överdrivet stora eller så, bara märkvärdiga.
  2. Tyg. Tunga gardiner, tyg framför garderober och heltäckningsmatta. En mjuk matta ger en lugnande effekt på bara fötter plus att den dämpar ljud.
  3. Mörkläggning. Lite beroende på var man bor. När vi bodde i stan hade vi ordentliga mörkläggningsgardiner. Ute på landet är det inte riktigt lika viktigt, men när solen går upp lite väl tidigt om sommaren kan gardin vara skönt.
  4. Garderobslösning. Om man inte har möjlighet till en klädkammare så behöver man riktigt bra klädförvaring i sovrummet. Massor med plats och smarta lösningar.
  5. Doft. Vi återkommer ofta till grönt te och jasmin. Det är en doft som de har på ett hotell i Bangkok som vi återvänt till några gånger och älskar. Den är inte för stark utan finns bara där i bakgrunden och lugnar.
Påslakan, rökelse och bordslampa till sovrummet

Påslakan Bosco, 600 kr, Midnatt. Rökelse, 410 kr, Astier de Villatte. Bordslampa, vintage, Ateljé Lyktan.

Annons
Anna och Lars Norrman
Foto: Malin Lindner

The Norrmans
Anna och Lars Norrman, inredningsduo som även driver B&B i Klippinge, söder om Köpenhamn.
Instagram: @thenorrmans
Hemsida: thenorrmans.com

Publicerad i Rum Hemma nr 11-2020

Annons