Färgexperten siar om färgåret 2021 - By RUM
Annons
Inredning

Färgexperten siar om färgåret 2021

Jordiga toner och färgval som speglar vår personlighet – så här blir färgåret 2021 enligt experten Joa Studholme, färgcurator på färg- och tapetföretaget Farrow & Ball.

Annons

Vilka färger tror du att vi kommer dras till under 2021, och varför?
– Jordiga toner kommer utan tvekan att växa i popularitet under 2021 då vi vill undfly hemmets fyra väggar och söka tillflykt i naturens skönhet och färger. Vi finner tröst i färger som påminner om naturen, som den stämningsfulla nyansen India Yellow, champinjontonerna i Dead Salmon och de mer intensiva, gröna tonerna i Sap Green. Gemensamt för alla färgerna är att de känns snälla och relaterbara, samtidigt som de väcker en känsla av utveckling.

Under de senaste åren har vi sett ett uppsving för starkare och mer vågade färger (vågade som i inte vitt eller grått). Vad tror du att det beror på?
– Under dessa ganska turbulenta tider tror jag att många längtar efter tryggheten och nostalgin som starkare färger tillför. Med genomtänkta färgval kan vi uttrycka oss själva – antingen förmedla en känsla av lätthet och igenkänning med ljusa, lätt tonade nyanser, eller göra mer vågade val för att skapa unika, dramatiska rum.

Med ljusa, naturnära nyanser kan vi skapa en känsla av lätthet. Här nyansen Dead Salmon från Farrow & Ball.

”I takt med att vi litar mer på vår personliga smak blir konceptet med “trendfärger” mindre relevant”

Annons
Joa Studholme förespråkar att framhäva sin personlighet genom färgvalen i hemmet.
Nyanserna India Yellow och Pitch Blue från Farrow & Ball.

Konceptet “trender” börjar kännas lite förlegat och, ironiskt nog, otrendigt. Hur tror du att vi kommer förhålla oss till trender framöver?
– Färger erbjuder näst intill oändliga möjligheter, och samma nyans som uppfattas som härlig av en person kan vara överväldigande för vissa och rent av trist för andra. Skönhet ligger onekligen i betraktarens öga, och i takt med att vi litar mer på vår personliga smak blir konceptet med “trendfärger” mindre relevant. Färg handlar så mycket om personliga preferenser och hemmet är den plats där vi fullt ut kan vara oss själva – där färgvalen kan spegla vår personlighet och hemmets historia snarare än vad andra säger åt oss att gilla. Färgval kommer alltid vara en känslofylld fråga, men världen vore en mycket tristare plats om vi slaviskt bara följde vad som för stunden anses trendigt.

”Hemmet ska vara en plats för både tillflykt och själslig näring”

Kulören Jitney från Farrow & Ball.

Om du skulle välja en nyans som representerar färgåret 2021, vilken blir det?
– Farrow & Balls Jitneys avslappnade och varma bas speglar återgången till mer jordiga toner i hemmet. Den känns som att den kommer bidra till vårt välmående, då den trots sin dova karaktär ändå är uppiggande och påminner oss om att hemmet ska vara en plats för både tillflykt och själslig näring.

Annons