Vad händer när viktoriansk arkitektur möter japansk filosofi? Det tog arkitekterna på Fraher & Findlay reda på när de renoverade och byggde ut ett klassiskt townhouse i östra London.
Text: Ninni Lundblad
Foto: Adam Scott
Tsubo Niwa är namnet på en särskild typ av japanska trädgårdar, helt omslutna av byggnader och trädgårdsväggar. Det blev också namnet på ett husprojekt i östra London – byggt som en utemiljö, inramat av rum och trädgårdsväggar. Naturens skiftningar är ständigt närvarande och blir en självklar del av det pågående livet där inne. Huset, som ursprungligen byggdes i Hackney under den viktorianska eran, hade med tiden kommit att se slitet och oälskat ut. Men det nygifta paret såg stora möjligheter att med orädd kreativitet skapa något helt nytt och personligt. Till sin hjälp anlitade de arkitekterna på Fraher & Findlay.

”Fastigheten hade några fantastiska originaldetaljer som vår klient ville lyfta fram och hylla”


Klienterna var nygifta och hade båda kreativa jobb. Det, i kombination med att deras familj snart skulle bli tre, skapade behov av en kreativ miljö som också kunde växa. I tätt samarbete med klienternas egna idéer och visioner för hemmet fick Fraher & Finlay i uppdrag att skapa ett hem med funktionella såväl som flexibla ytor. Huset var i väldigt dåligt skick och i stort behov av renovering. Dessutom ville de nya ägarna ha ett loft och utbyggnader åt båda håll. Det var också viktigt för familjen att få möjlighet att inhysa gäster för övernattning på bottenvåningen, och att detta skulle förenas med huvudhuset ovan.
– Fastigheten hade några fantastiska originaldetaljer som vår klient ville lyfta fram och hylla, snarare än att replikera, berättar Katherine, arkitekten som ansvarade för projektet.


”Beslutet att låta murbruket förbli synligt inne i fastigheten, med bara ett fåtal målade ytor, fick som följd att arkitekterna använde sig av material med olika typer av struktur”
Designen blev därför en hyllning till patina, historia och textur. Denna estetik fick bli genomgående för alla ytor, tillsammans med användandet av blottat murbruk. Beslutet att låta murbruket förbli synligt inne i fastigheten, med bara ett fåtal målade ytor, fick som följd att arkitekterna använde sig av material med olika typer av struktur. I stora badrummet täcktes väggarna med tadelakt och till golvet i kök och trädgård valdes betong. Samma sak gjorde de med all platsbyggd inredning där karaktäristiskt trä valdes ut, vilket är extra utmärkande just i det nya köket. Klienterna valde sedan själva all möblering med hänsyn till just de omgivande materialen.

”Den centrala utemiljön länkar samman de olika rummen som alla har utsikt mot de planterade träden”
Projektet var inte helt utan utmaningar. För att kunna skapa väggar av murbruket var arkitekterna tvungna att skydda det med något, utan att den robusta ytan skulle gå förlorad.
– Att försäkra oss om att ytan skulle få behålla sin naturliga look var helt klart en utmaning, berättar Katherine. Vi experimenterade med en mängd olika tätningsmedel och byggarna kom med många förslag innan våra klienter slutligen godkände ett.


Hus som vetter ut mot en trädgård på det sätt som detta gör skapar ibland en lite mörkare, död yta på den här typen av terrass. Därför var det viktigt att få till en central knytpunkt mellan källarnivå, existerande miljöer och de nya utbyggnaderna. Där blev små, japanska gårdsytor en stor inspiration. Den centrala utemiljön länkar samman de olika rummen som alla har utsikt mot de planterade träden.



Huset känns trots sin lilla yta luftigt och öppet, mycket tack vare den ständigt närvarande naturen. Man rör sig obehindrat mellan de olika rummen, som binds samman tack vare utemiljöns naturliga förbindelse till allt. Höga fönster ger ett naturligt ljusflöde hela huset igenom. Ljuset förstärker rörelsen i ytornas olika strukturer och hyllar dess ojämnheter. Köket sänktes för att fungera som länk mellan bottenvåningen och ovanvåningen.
–Ägarna är så nöjda med både fastigheten och stilen som vi tillsammans skapade, säger Katherine. De njuter särskilt mycket av köket på bottenvåningen som ger tillgång till både trädgård och lekrummet ovan. Det ger dem en plats att dela tillsammans som familj.
Den övergripande känslan av Tsubo Niwa House är ett mjukt hem i total harmoni. Andningen saktar ner.

Publicerad i Nya Rum nr 10-2020