Helena Lyth tipsar – så gör du julen till din egen - By RUM
Annons
Inredning

Helena Lyth tipsar – så gör du julen till din egen

Med sin bok Julprassel & decembermys vill Helena Lyth inspirera till att göra julen till sin egen. För By Rum berättar hon om julpynt av återbruk och visar hur du enkelt gör en vacker apelsinkrans.

Annons


Varför ville du skriva en bok om julförberedelser? – Det finns så mycket att njuta av under november och december, så som bakrecept, julmat, pyssel, traditioner, musik och trevliga träffar med vänner, men ingen bok som tog in alla dessa bitar. Det finns flertalet fina julbakböcker, julpysselböcker och julmatrecept. Jag som brinner för alla dessa ämnen kände att jag skulle kunna få ihop dem i en och samma bok.

Har du någon personlig favorit bland alla tips i boken?
– Alla tips på återbruk ligger mig varmt om hjärtat, av flera anledningar. Dels för att du kan skapa något vackert av det du redan har hemma eller faktiskt annars skulle ha slängt. Men också att detta sänker ribban för att sätta igång med julpyssel. Du har redan materialet hemma – det är bara att sätta igång!

Julprassel & decembermys av Helena Lyth

”Du har redan materialet hemma – det är bara att sätta igång!”

Annons

När är det okej att börja julpynta? 
– Så fort du känner att ditt hjärta vill. Det är det bästa med julen – man får gå all in och pynta precis hur man vill för att du ska göra julen till din. Att det skulle finnas något startdatum för julen tycker jag är förlegat. För 50 år sedan skulle julen träda in 23 december, men så är det väldigt få som gör i dag. Julen har förflyttats nästan en månad, från att tidigare starta på själva julafton och firas till trettonhelgen och tjugondag Knut. Nu är det snarare så att julen börjar redan i november och fasas ut i mellandagarna.

Apelsinkrans

När börjar du lyssna på julmusik?
– Jag har gjort en spellista med ”smygjulmusik”, vilket är mycket jazz och soft, och den har gått varm sedan september. Renodlad julmusik non stop blir det från andra veckan i november.

Vad är det bästa och det sämsta med julen?
– Det bästa med julen är att det är något som vi alla kan samlas runt. I dag när vi inte längre bara har två tv-kanaler och alla inte pratar om exakt samma tv-program på jobb och skola så är detta något vi fortfarande faktiskt kan samlas runt. Prata mat, julklappar, pynt, musik – ja, allt finns det att prata om. Det sämsta är att många tror att julen är en tävling och ska slå knut på sig själva och baka, laga och pynta för någon annan. Sänk ribban och gör julen ihop med de nära och kära.

Vad är det godaste på julbordet och finns det något du inte gillar?
– Det jag bara måste ha på mitt julbord är allt från havet! Jag kan inte vara utan sillar, lax och skaldjur i alla varianter man kan tänka sig. Ingen jul utan sill! Om någon däremot har lagt enbär i julrätterna håller jag mig långt borta. Men annars älskar jag exakt allt!

”Annars så är det bästa julpyntet fortfarande alla levande ljus och de ärvda, personliga tingen”

Hur kommer du att pynta hemma i jul?
– I år är julen extra efterlängtad då det blev en paus förra året, vilket gör att jag kommer inreda och pynta med mycket värme. Mycket röda detaljer ihop med mässing. Det jag kommer satsa mest på är alla vackra julblommor och lökväxter. Annars så är det bästa julpyntet fortfarande alla levande ljus och de ärvda, personliga tingen. De som för mig har högt värde men för en annan inget alls. 

Vilken är den bästa julklappen du har fått?
– Det var 1985, jag var 11 år och min storebror Tomas gav mig en stor säck hö. Sedan fick jag gå ner i källaren där en stor brunfläckig, fyraårig kanin vid namn Pontus satt i en bur. Min bror hade hittat honom i Gula Tidningen under ”bortskänkes”.  

”Under denna korta period på året får du göra mer av just det du brinner för”

Vad hoppas du att man tar med sig efter att ha läst din bok? 
– Att julen ger dig möjlighet att göra det du älskar mest. Om du älskar att baka finns det hur mycket som helst att baka. Samma sak om du älskar att laga mat, pyssla, sjunga, pynta och inreda, bjuda in vänner med mera. Under denna korta period på året får du göra mer av det just du brinner för.

5 snabba om julen:

Få julklapp eller ge julklapp?
Ge julklapp.
Riktig gran eller plastgran?
Riktig gran.
Lussebullar eller pepparkakor?
Lussbullar.
Glögg eller julmust?
Glögg.
Grinchen eller Ensam hemma?
Ensam hemma.

Helena Lyth

Ur Julprassel & decembermys:
Så gör du en vacker apelsinkrans
!

Du behöver:  
Torkade apelsinskivor  
Metallring eller liknande  
Limpistol 
Sidenband

Torka apelsiner – gör så här:
*Sätt ugnen på 90 grader.  
*Skär tunna skivor av apelsinerna och lägg på ett ugnsgaller. Lägg gärna ett bakplåtspapper i botten av ugnen ifall det droppar ner apelsinsaft.  
*Låt apelsinskivorna torka i ugnen 5 timmar. Håll ugnsluckan på glänt den sista timmen, jag brukar använda en träslev som stoppkloss. Det är viktigt att apelsinskivorna torkar helt och inte är klibbiga, men var vaksam så att de inte blir bruna eller bränns. Tiden kan skifta från ugn till ugn.  
*Låt apelsinskivorna svalna helt på gallret innan de används till pyssel.

Annons

Apelsinkrans – gör så här:
*Lägg ut apelsinskivorna omlott på en metallring för att tydligt se hur många skivor som behövs. Måtta så att det finns utrymme för sidenband längst upp. Limma en apelsinskiva i taget på ringen och sedan på den underliggande apelsinskivan.  
*Klipp till en bit sidenband och knyt en rosett som håller. Lägg en bit sidenband under den tomma delen av ringen, limma fast det och vik över bandet. Limma på den lösa rosetten. Knyt ihop de två ändarna av sidenbandet och häng upp kransen. 

Annons