Inred för bättre (och snyggare) sömn - By RUM
Annons
Inredning

Inred för bättre (och snyggare) sömn

Inredningsstylisten Emma Persson Lagerberg tipsar om hur du inreder för bättre sömn med hjälp av lagom fluffiga kuddar, bra lakan och skärmfria sovrum.

Annons

Hur ser ditt sovrum ut? 
– Det är pyttelitet, men med stora dubbeldörrar ut till vardagsrummet. Väggarna är vita och jag tänker hela tiden att jag ska måla dem i någon färg, men fegar alltid ur. Eller, egentligen är det nog för att jag är lite för lat för att göra förarbetet. Det bästa med rummet är vyn från sängen över vardagsrummet och in i köket. Jag gillar att inte vara för instängd.

Har du några kvällsrutiner?
– Tjata tre barn i säng, dricka te och kolla ett avsnitt av den tv-serie som jag och min man för tillfället tittar på. Förhoppningsvis läsa typ en och en halv sida i min bok, vilken jag sedan somnar med på magen. Varje söndag har jag storslagna planer om att inte ha någon skärm, att gå och lägga mig i tid, göra avslappningsövning i sängen och läsa mer – något som brukar gå i stöpet redan på måndagen.

Tror du att inredningen kan påverka sömnen? 
– Jag tror att det kan påverka sömnen om man har för mycket prylar som på något sätt stressar en.

Mörkläggande gardin Hotel, 2 395 kr, Mimou.
Annons

– Typ om man har sin arbetsplats där eller massa kassar fyllda av den pågående utrensningen stående på golvet. Jag tror däremot att vilka färger eller vilken inredningsstil som lugnar är väldigt individuellt, det går inte att generalisera och säga att blått är lugnare än till exempel rött. För vissa individer är kanske röda väggar i sovrummet som att sova i en livmoder, och därför lugnande. Personligen gillar jag att ha ganska ljusa färger i sovrummet.

Lakan i färgen Bosco från Midnatt.

Bortsett från sängen, vad tycker du är värt att lägga en extra peng på?
– Bra lakan. De behöver varken vara särskilt dyra eller lyxiga, men de ska vara sköna. Jag älskar Midnatts lakan – både vad gäller färger och kvalitet.

Annons

Något mer du vill rekommendera?
– Om möjligt, skit i att använda skärmar i sovrummet.

Topp 5 i sovrummet
1. Skön och tillräckligt stor säng
2. Fluffigt täcke och minst fem lagom fluffiga kuddar
3. Mörkläggande gardiner
4. Väckarklocka (som inte är telefonen)
5. Ett öppningsbart fönster

Emma Persson Lagerberg
Frilansande inredningsstajlisten, designern och skribenten Emma Persson Lagerberg är baserad i södra Sverige. På cv:et listar sig en rad tunga arbetsgivare – bland annat Ikea, Urban Outfitters, Åhléns och H&M Home.
Hemsida: emmaperssonlagerberg.se

Ekologiskt bäddset, 749 kr, Granit. Bricka, 599 kr, Åhléns.
Väckarklocka Papier-maché, 790 kr, Serax. Kudde Intersection, 599 kr, Elvang.

Publicerad i Rum Hemma nr 11-2019

Annons