Inredaren tipsar – trärent tänk - By RUM
Annons
Inredning

Inredaren tipsar – trärent tänk

Trärena inredningar och inte minst furu har fått en ordentlig uppsving de senaste åren. Träentusiasten Fredrik Högvall strävar ständigt efter harmoniska, intressanta och tidlösa rum – här tipsar han om hur man bäst inreder med trä.

Annons

Vilka för- och eventuella nackdelar finns det att inreda med trä?
– Trä är ett vackert, varmt och levande material som kan – om man tillåter det – åldras eller patineras på ett värdigt sätt. En av nackdelarna är att det kan upplevas som mossigt med för mycket trä, i synnerhet om ytskikten runt möblerna också är i trä, vilket är fallet för mig just för tillfället. Fördelen i nackdelen är att det känns ganska ombonat i all enkelhet.

Hur inreder du helst när det kommer till trä?
– Jag har snöat in på furu, och när jag har möjlighet försöker jag få in bra naturligt ljus i rummet för att träet ska få leva ut. Sen föredrar jag ett mer ombonat rum framför ett allt för avskalat minimalistiskt utrymme.

Annons

”Jag har snöat in på furu, och när jag har möjlighet försöker jag få in bra naturligt ljus i rummet för att träet ska få leva ut.”

Annons

Furu verkar onekligen poppis just nu. Varför tror du att det är så?
– Min teori är att den stora furu-trenden beror på återupptäckten och uppsvinget av Axel Einar Hjorth och Nordiska Kompaniets furumöbler från 1930- och 1940-talet. Furu blev plötsligt helt ok att ha i hemmet, till och med lackade pjäser som väldigt få har uppskattat de senaste 25–30 åren. En bidragande faktor är kanske också att de som köper furu i dag inte är traumatiserade av lackade furukök och dunkla gillestugor med kvisttät, lackad furupanel med tillhörande furumöbler.

Det finns mycket fint att hitta på auktion och loppis – har du några bra tips på vad man bör leta efter?
– Jag diggar Yngve Ekströms bastanta furumöbler från 1970-talet, likaså Roland Wilhelmssons i furu. Det är fina, enkla möbler som i bästa fall inte sticker iväg i pris. Carl Malmsten har ju också gjort mycket i furu, lite nättare men det finns guldkorn som fortfarande enligt mig flyger under radarn. Till och från dyker det upp Malmstenmöbler med fin, åldrad nyans i träet, vilket jag föredrar.

Annons

3 x FAVORITTRÄMÖBLER HEMMA HOS FREDRIK

Lovö, skåp, Axel Einar Hjorth
Jag fick möjligheten att köpa det här skåpet i somras av en vän. Det har stått väldigt högt upp på önskelistan i många år. Otroligt vackert och dessutom praktiskt.

Lovö, soffa, Axel Einar Hjorth
Subtil soffa som egentligen kräver mer utrymme. Funkar också som gästsäng, ett par nätter i alla fall, sen blir den orimligt hård.

Annons

Utö, soffbord (tebord), Axel Einar Hjorth
Numer en näst intill ikonisk möbel. Enkelt vid första ögonkastet men med detaljer i formen som talar om det motsatta.

Fredrik Högvall

Stugprojekt, möbelnörderi och vyer från fjällen ligger Fredrik Högvall, mannen bakom instagramkontona @stugdrommen och @svensktformat, varmt om hjärtat. Fredrik är också en av bloggarna här på Byrum.se.
Instagram: @stugdrommen, @svensktformat
Blogg: fredrikhogvall.byrum.se

Publicerat i Nya Rum nr 2-2022

Annons