Kristine Bendtsen om kärleken till vintageaffischer - By RUM
Annons
Inredning

Kristine Bendtsen om kärleken till vintageaffischer

På galleriet Bendtsens i Köpenhamn säljs vackra vintageaffischer och litografier. Ägaren Kristine Bendtsen berättar om kärleken till de franska klassikerna och hur allt började.

Annons

Väggarna är täckta av konst från golv till tak i den stora sekelskifteslägenheten som Kristine Bendtsen använder som butiksyta och säljer vackra vintagelitografier och utställningsaffischer i handmålade ramar från. På 150 kvadrat i Frederiksberg i Köpenhamn har Kristine inrett med sparsmakad design och unika möbler som valts ut i syfte att framhäva affischerna.

Annons

Varför började du sälja just vintageaffischer?
– Intresset uppstod några år efter min pappas död, när jag hittade en vacker gammal affisch från en utställning i Köpenhamn bland hans grejer. Efter det började jag samla på mig fler och många år senare, när mina barn blivit äldre, beslutade jag mig för att öppna upp en butik och börja sälja affischer. Det blev superlyckat, och jag behövde ganska snart fylla på i mitt lager. I dag har jag flera kontakter i Paris med omnejd, och reser dit ett par gånger varje år för att skaffa fler, berättar Kristine.

”Majoriteten av mina affischer är franska, och jag är väldigt förtjust i franska konstnärer.”

Annons

Vad betyder konsten för dig?
– Min pappa var konstnär och eftersom många av hans verk fanns runt om i mitt barndomshem var konst alltid ett naturlig inslag under hela min uppväxt. Många av de verk som jag har hemma i dag har jag ärvt från honom och det är ännu en väldigt viktig del i mitt vuxna liv. Som barn älskade jag att rita och måla i studion utanför vårt hus, där min pappa dagligen arbetade på sina verk.

Vad inspirerar dig?
– Sådant jag läser i böcker eller magasin. Men också de människor som jag arbetar tillsammans med.

Vilken typ av konst tilltalar dig mest?
– Jag älskar modern konst. Majoriteten av mina affischer är franska, och jag är väldigt förtjust i franska konstnärer. Mellan 1950 och 1970-talet fanns det otroligt många små gallerier i Paris, som alla tryckte upp fantastiska affischer av högsta kvalitet till sina utställningar.

Annons

Vem är din favoritkonstnär?
– Den engelska konstnären Francis Bacon. Han bemästrade kombinationen av det som är både frånstötande och samtidigt ofattbart vackert.

Kristine Bendtsen
Baserad i: Köpenhamn
Gör: Gallerist
Instagram: @bendtsens
Hemsida: bendtsens.co

Publicerad i Rum Hemma nr 12-2019

Annons