Lägenheten som tar hygge till Brasilien - By RUM
Annons
Inredning

Lägenheten som tar hygge till Brasilien

Det danska uttrycket ”hygge” har tagit sig hela vägen till São Paulo i Brasilien där Melina Romano Studio har inrett en lägenhet i hyggets tecken. Med varm färgskala och jordnära material har designstudion skapat inredningsinspiration i kubik.

Annons

Text: Ninni Lundblad 
Foto: Denilson Machado, MCA Estúdio

Arkitekterna på Melina Romano Studio fick i uppdrag att skapa ”hygge” i en 68 kvadratmeter stor lägenhet i São Paulo, Brasilien. Med utgångspunkten att få glada färger, textilier och former att samsas inom en minimalistisk idédesign lyckades designbyrån förvandla lägenheten till ett helt unikt projekt. 
– Att skapa nya, innovativa lösningar på gamla problem är något vi brinner för, berättar Melinda.

Frågan de ställde sig i projektets början var: vad krävs egentligen av ett hem för att framkalla en känsla av lycka? Därmed blev ”hygge” ledordet. 
– Innebörden av ”hygge” är att livets viktigaste stunder och känslor skapas i hemmet, säger Melinda.

Melinda och hennes studio har ett eftertänksamt och betraktande sätt att närma sig sitt arbete. Innan det påbörjas går de noga igenom vad som är speciellt med just det aktuella projektet och möjligheterna att skapa något nytt.

Annons

– Nya tider kräver nya vanor och ett nytt sätt att leva, säger Melinda. Många har länge uttryckt en önskan om att sakta ner livet och i år, med allt som hänt, blev det plötsligt en nödvändighet. Världen ber om ödmjukhet och reflektion över vad vi konsumerar och hur vi lever.

”Du behöver inte vara extravagant för att vara innovativ och nyskapande”

Den stora utmaningen var att skapa en harmonisk och hemtrevlig miljö på en begränsad yta, och med minimalistiska grepp. Melina Romano Studio ville hitta den exakta balansen mellan färger, material och texturer. Och det var i skärningspunkten mellan varmt och kallt, mellan modernt och hemtrevligt som nyckeln låg. Arkitekterna hade som ambition att införliva ett skandinaviskt koncept i den brasilianska livsstilen. Det var en utmaning, men de lyckades hitta just den balansen.
– Du behöver inte vara extravagant för att vara innovativ och nyskapande. Det behövs oftast mycket mindre än man tror för att få ett fantastiskt resultat, berättar Melinda.

Annons

Rumsplaneringen består av modulära element, med möjlighet att skapa helt olika användningsområden. Belysningen valdes omsorgsfullt med tanke att vara så mjuk mot ögat som möjligt. En tredimensionell belysningspanel i form av en cobogó placerades strategiskt mitt i vardagsrummet som ett konstverk av lek med ljus och skugga. Lättskött terrakotta applicerades över hela våningsplanet. Till väggarna bevarade de det nakna murbruket för en känsla av rustik charm och taket täcktes med tapet av konstnärerna Adriana Pedrosa och Carlota Gasparian.

”Världen ropar efter måttfullhet och eftertanke över hur vi konsumerar och lever”

I valet av möbler och inredningsdetaljer, framför allt i neutrala och jordnära färger, står kök och bänkskivor ut. Grönska används frikostigt i lägenheten. Sovrummet ligger nära trappan och utrymmet ges en nästan tropisk känsla av växtligheten som får växa fritt över räcket.

Möblernas mångsidighet ger möjligheten till en grundad livsstil. Färgerna valdes för att skapa en känsla av lugn och harmoni, utan att för den delen tappa personlighet. Materialen tar fram värmen och värdet i hantverket från hantverkarna. 
– Världen ropar efter måttfullhet och eftertanke över hur vi konsumerar och lever, avslutar Melinda.

Studio Hygge
Vad: Privat bostad.
Av: Melina Romano Studio.
Var: São Paulo, Brasilien.
Storlek: 68m².
Färdigställd: 2019.

Publicerad i Nya Rum nr 9-2020

Annons