Lekfullhet & nordiska influenser i New York-lägenhet - By RUM
Annons
Inredning

Lekfullhet & nordiska influenser i New York-lägenhet

Brooklynbaserade designbyrån Home Studios briljerar med sitt första privathemsprojekt. En 186 kvadratmeter stor lägenheten i New York har förvandlats med lekfulla linjer och influenser från nordisk design.

Annons

Text: Ninni Lundblad 
Foto: Brian W. Ferry

Home Studios är en amerikansk designbyrå med bas i Brooklyn, New York, och grundades 2009 av författaren Oliver Haslegrave som önskade hitta ett nytt sätt att leverera inspirerande historier på – genom inredning och arkitektur. Studion designar för outsidern, med hängivenhet till en stil som går på känsla snarare än konventioner och trender. Precis som detta projekt. 
– I alla Home Studios projekt är målet att skapa en inspirerande historia med hjälp av inredning och arkitektur. Vår process fokuserar på kreativ storytelling för outsidern, en självsäker individ som uppskattar mångfald i uttryck, lekfull nyfikenhet och en osviklig känsla för detaljer. Vi skalar av allt vi kan för att hitta fram till essensen. Det här hemmet på Bond Street förkroppsligar alla dessa ambitioner och är en perfekt illustration av vår process och våra värderingar, berättar Oliver.

Rundade former i lägenheten av Home Studios
Annons

”Vi skalar av allt vi kan för att hitta fram till essensen”

Det här var Home Studios första projekt i ett privat hem. Klienterna, ett par med två små barn, gav dem uppdraget väl medvetna om det, men litade på studions förmåga att skapa en unik miljö. Familjens instruktion till Oliver och hans kollegor var att skapa ett hem där de som familj kunde leva på öppna ytor, i kombination med varma material och en neutral, men inbjudande, färgpalett. Målet var att skapa en lekfull interiör i inspirerande stil, med alla möjligheter för en ung familj om fyra att växa i.
– Vi såg framför oss ett modernt hem och inspirerades av olika material, uttrycksformer och designinfluenser för att skapa ett välkomnande hem med tre sovrum, två badrum och ett stort kök som hyllar ett rent och enhetligt formspråk, berättar Oliver.

Vardagsrum I New York-lägenhet
Bokhylla I New York-lägenhet

”Vi lät oss särskilt inspireras av den rundade geometrin hos Alvar Aalto”

Home Studios arbetar framför allt med arkitektur och inredning av barer och restauranger, och ligger bakom några av New Yorks mest inspirerande miljöer. Det här projektet, deras första privata hem, blev en utmaning. Byggnaden är från 1925 och den 186 kvadratmeter stora lägenheten hade fått stå tämligen orörd under många år. Inga större renoveringar hade gjorts sedan 1980-talet och hemmet var i stort behov av upprustning. Det gav studion stora möjligheter att skapa utan begränsningar och de gjorde om hela hemmet från grunden, med bara en liten del av den ursprungliga planlösningen i behåll. 
– Jag tror att arkitekturen var den främsta utmaningen eftersom vårt mål var att skapa den mest optimala, öppna planlösningen för en familj på fyra personer, och det av en yta på 186 kvadratmeter … på ett enda våningsplan, säger Oliver.

Annons
Rundade former och neutral färgskala i inredningen
Rundade former inspirerade av Alvar Aalto

Hemmets design är mjuk och lekfull, en studie i upptäckarglädje och unika, specialtillverkade detaljer. 
– Vi lät oss särskilt inspireras av den rundade geometrin hos Alvar Aalto. Det genomsyrar hela lägenheten, från de välvda konturerna och konvexa, höjda taken till de bågformade glasfönstren och badrumsspeglarna. De fria formerna i Aaltos design representerar både ett flytande motiv och en engagerande lekfullhet som vi vill införliva i alla våra projekt, säger Oliver.

”Designobjekten och konsten är en viktig detalj för inredningen och för att skapa en unik hemmiljö för våra klienter”

Home Studios är alltid noga med sina färgval. Tillsammans med materialen sätter de stämningen för hela hemmet. Färgskalan är därför medvetet neutral och varm. Som exempel klär Farrow & Balls ikoniska färg Pointing hemmets väggar samtidigt som de platsbyggda köksskåpen får poppa tack vare den blågrå Pigeon som för tankarna till parisiska gårdsdörrar. Det finns ett stort urval av både nutida design och vintage i varje rum, som tillsammans med de platsbyggda detaljerna är menade att berika vardagen för hemmets ägare. Allt från den specialtillverkade dörren i hallen som leder 
in till sovrummet, till detaljerna i koppar och ek som går som en röd tråd hemmet igenom. 
– Designobjekten och konsten är en viktig detalj för inredningen och för att skapa en unik hemmiljö för våra klienter, en miljö som synkroniserar med deras livsstil. Därför specialtillverkade vi, tillsammans med våra partners, tio olika föremål för just det här hemmet, fortsätter Oliver.

Badrum i New York-lägenhet av Home Studios
Annons
Rundade former och kakel i badrum
Badrum med lekfulla linjer i New York

Utöver de specialdesignade objekten inreddes hemmet med ett genomtänkt urval möbler, en balanserad blandning av vintage och nutida design från Chen Chen och Kai Williams, Sabine Marcelis och Max Lamb.
– Hemmet är ett resultat av styrkan i samarbetet och den gemensamma visionen mellan Home Studios och våra klienter, som är otroligt nöjda med sitt nya hem, avslutar Oliver.

Kök i New York-lägenhet
Kök och matplats i lägenhet av Home Studios
Platsbyggd hylla I New York-lägenhet
Annons

Publicerad i Nya Rum nr 4-2021

Annons