Maxat för mys hos chefredaktören - By RUM
Annons
Inredning

Maxat för mys hos chefredaktören

Ibland drömmer Rum Hemmas chefredaktör Amina Djemili om att vara en sån där person med ett avskalat hem – men lyckas (tack och lov) aldrig. Välkommen hem till hennes, sambon Aleksander och döttrarna Harriet och Minous ombonade fyra på Södermalm i Stockholm.

Annons

Text Sandra Gustafsson Foto Fanny Rådvik

Det började minst sagt bli lite ont om tid att hitta en ny lägenhet för Amina, Aleksander och deras dotter Harriet. Dagarna tills lillasyster Minou, som bakades för fullt i magen, skulle ansluta till familjen räknades ner i stadig takt. Så gjorde även dagarna inför flytten från deras tvåa vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm. Den de sålt i hopp om att snabbt kunna slå till på en ny, större lägenhet. Dessvärre hade inget av intresse kommit ut – så med en månad kvar till flytt och ny bebis på g, stod familjen snart utan lägenhet.

– Jag minns hur en kollega var superstressad för vår skull: ”MEN VAR SKA NI BO?!”, utbrast hon oroat. Jag kände däremot att det skulle lösa sig, som det ju alltid gör på ett eller annat sätt. Men visst, lite panik slogs vi allt av emellanåt och började buda på lägenheter som vi inte ens ville ha, säger Amina.

Köket är det enda som familjen gjort om från grunden. De sålde det gamla på Blocket och ersatte i stället med nya stommar
från Ikea. De fina luckorna kommer från Lucks by Robo, och ger intryck av att köket är platsbyggt. Bänkskivan Norrvange Beige,
i granitkeramik kommer från Bricmate och funkar utmärkt för en barnfamilj eftersom den är tålig.
Annons

Amina och Alek ville helst bli kvar i samma område vid Mariatorget och finkammade kvarteret. Helst en fyra, gärna högt upp i huset och med bra planlösning.

Baggis. Problemet var att det mest kom ut en massa treor, varav några det också kastades några halvhjärtade bud på. Men, så en lyckosam dag hittade Alek en pärla på Hemnet. En fyra på 85 kvadrat i den lite ruffare delen av området. Perfekt. Att den dessutom hade balkong, kakelugn och låg längst upp i huset drog såklart inte ner vare sig betyg eller förväntningar.

– Vid det här laget hade vi lärt oss att om man vill få tag i något, då gäller det att slå till snabbt. Vi ringde mäklaren och fixade förhandsvisning. Familjen som bodde här då var bortresta över höstlovet, och tyckte säkert att det skulle vara skönt om lägenheten var såld innan de kom hem igen. Vi gick på visningen, budade tills båda parter var nöjda och skrev papper samma dag, berättar Amina och fortsätter:

– Det var såklart lite stress mot slutet, eftersom Minou typ skulle komma samma dag. Vi hade tur som hittade den här, som faktiskt hade allt vi ville ha – och inom vår prisklass. Vad jag slogs av direkt när jag kom in här var den härliga känslan. Trots att det inte var våra möbler, eller ens vår smak, kändes det så hemtrevligt. Som ett riktigt hem för en familj. Och det var det vi gick igång på.

Annons

I och med Aminas jobb som chefredaktör på Rum Hemma, är en stor del av de dagliga arbetsuppgifterna att syna urfina möbler, rum och hem. Att bli inspirerad av allt vackert är med andra ord oundvikligt.

– Jag blir väldigt influerad genom jobbet, men med det sagt är jag sällan ute och shoppar ny inredning. Det blir oftast så att jag plockar upp en viss känsla, eller idéer och inspiration kring hur man kan göra om. Eller, lampor köper jag faktiskt en del … Jag älskar att ha små lampor lite här och var. Det höjer mysfaktorn hemma.

Just den här faktorn återkommer Amina ofta till. Hur viktigt det är att helheten känns varm och hemtrevlig.

Annons

– För min del handlar det om att inreda med mycket textilier och blommor. Och helt ärligt talat – att städa lite! Kliver man upp på morgonen i ett stökigt hem känns det så deppigt, men tar man sig tiden att ge hemmet lite kärlek och krisp känns det genast mycket bättre. Man behöver faktiskt inte gå ut och köpa en massa grejer. Röj undan, torka av bordet och typ puffa kuddarna så blir känslan snabbt härligare.

Bokhyllan från Tonn rymmer alla stora böcker, som kok- och konstböcker. Bordslampan Pao från Hay är en nyhet. Soffbord från Ox Design och rund spegel från Ikea. Matta från Designhouse Stockholm.
Annons

Hur skulle du beskriva stilen hemma?

– Det är alltid svårt att svara på … Men jag skulle väl säga att den är ganska färgglad, varm och ombonad. Jag går mest på infall och köper sådant jag tycker är fint. Egentligen borde jag kanske hålla en tydligare röd tråd, eftersom det tenderar att bli ganska mycket grejer och många olika intryck. Jag kan ibland känna att jag vill vara en sådär sval person som har stilrent och avskalat hemma – men jag lyckas aldrig hamna där. Så länge helheten känns någorlunda så är jag nöjd. Och egentligen är det allra viktigaste för mig att det känns trevligt hemma. Det är det inredning handlar om. Det är också viktigt för välmåendet – för mig är det likvärdigt med träning eller att sova gott om natten.

Publicerad i Rum Hemma nr 4-2022

Annons