Nytolkning av lyx i Londonvåningen - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

Nytolkning av lyx i Londonvåningen

Designbyrån No.12 har blandat pampiga 1800-talsdetaljer med samtida designobjekt för att uppdatera definitionen av lyx i en takvåning i Mayfair, strax öster om Londons Hyde Park.

Annons

Text Mia Masnic
Foto Tina Hillier

Den Londonbaserade designbyrån No.12, grundad av Katie Earl och Emma Rayner, fick det spännande uppdraget att inreda en takvåning i ett av Londons mest exklusiva kvarter, Mayfair. Katies och Emmas grundidé var att kombinera byggnadens traditionella och pampiga originaldetaljer med en modern och på samma gång djärv design. Tanken var att bostaden skulle sticka ut bland de mer likartade lyxlägenheterna i den här delen av staden.

Uppdaterad lyx
Byggnaden i Mayfair präglas av detaljer från 1800-talet då den uppfördes, men också element som tillkommit senare. Bostaden är en magnifik takvåning som sträcker sig över 1 250 kvadratmeter och två våningsplan. Ambitionen var att skapa en exklusiv inredning som känns lite mer samtida och nyskapande än de traditionella lyxlägenheterna i området. Designduons mål var att inredningen skulle samspela med den pampiga arkitekturen. Tanken var att lyfta fram en del av originaldetaljerna och i kombination med överraskande designinslag skapa en på samma gång unik och exklusiv atmosfär. Inredarna valde att blanda samtida möbler med mer traditionella objekt, i en toppmodern styling.

Varsam modernisering
För designbyråns grundare, Katie Earl och Emma Rayner, var det viktigt att utmana den konventionella synen på exklusiv inredning. Inredningsarkitekterna bevarade alla originaldetaljer, från eldstäder i olika utföranden till stuckatur, höga golvlister och vackra väggpaneler. Allt uppdaterades på ett respektfullt sätt för att passa dagens standard. 
– Att jobba med en kulturmärkt byggnad har sina utmaningar när man vill modernisera en bostad. I dag efterfrågar många öppna planlösningar, därför valde vi att arbeta med långsmala rum. För att lyckas med det var det viktigt att skapa olika zoner i bostaden på ett holistiskt sätt, berättar Emma Rayner.

Den största utmaningen var att skapa en inredning med samma nivå av lyx som ägaren förväntade sig vad gäller material och kvalitet, men samtidigt med en mer samtida och uppfriskande estetik. Inredarna valde att integrera såväl våningens originaldetaljer som de modernare elementen och låta dem agera kontrasterande inslag i bostaden.

Annons

”Ambitionen var att skapa en exklusiv inredning som känns lite mer samtida och nyskapande än de traditionella lyxlägenheterna i området.”

Skräddarsydda accenter
Inredningen har en neutral färgpalett, vilket bidrar till den sobra, eleganta atmosfären man eftersträvat. Väggarna i hallen målades i en sval, grå kulör för att ge en modern twist till bostaden och på samma gång framhäva de vackra väggpanelerna och stuckaturen. Trappan som leder till nedervåningen har målats i en mörkgrå kulör för att tillföra dramatik och en mer ombonad känsla. Färgaccenter kommer in i form av möbler och designobjekt, som den specialdesignade blåa sammetssoffan i vardagsrummet. 
– Att jobba med specialdesignade möbler är en viktig del i våra inredningar. Det gör det möjligt för oss att tänja på gränserna och skapa genuint skräddarsydda lösningar, förklarar Emma Rayner.

Fokus ligger på djärva former snarare än mönster. De har blandat samtida designmärken med vintageobjekt och antika fynd för att skapa en känsla av ett hem som formats över tid. Några exempel är Halabala-fåtöljerna i hallen som klätts om, och sidobordet i vardagsrummet med marmorskiva från Newcastle. No.12 designade bland annat en bänk som kläddes i mjukt rosa skinn och nu står framför eldstaden i vardagsrummet. Genom att inreda med ett begränsat antal möbler men i större skala har de lyckats skapa en storslagen känsla i bostaden.

No.12.
Ansvarig arkitekt: Katie Earl & Emma Rayner.
Projekt: Takvåning i Mayfair.
Var: London, England.

Publicerad i Nya Rum nr 4-2019

Annons