Passivhus som inte tummar på känslan av lyx - By RUM
Annons
Inredning

Passivhus som inte tummar på känslan av lyx

I Carroll Gardens, Brooklyn, har Brooklyn Home Company förvandlat ett klassiskt brownstonehus till klimatsmart passivhus – fullt av konst och med en starkt närvarande känsla av lyx.

Annons

Text: Ninni Lundblad
Foto: Matthew Williams

Amerikanska Brooklyn Home Company (TBHCo) är ett familjeägt kooperativ av kreatörer och hantverkare som utvecklar och designar prisvärda och trendkänsliga bostäder. Byråns designteam gör allt från konstruktion till möbeldesign på plats i sin studio. De erbjuder även sina kunder inredning och arkitektur.
– Vi är själva Brooklynbor och har individualism, konstnärlig frihet, kundfokus och miljövård som affärsfilosofi och vår ambition är att integrera dessa kvaliteter i alla våra hem. Vi är ett företag, en familj och vi tar ansvar för Brooklyn som område.

Deras mål är att skapa så energisnåla bostäder som möjligt, helst enligt principerna för passivhusdesign. Modellen härstammar från Europa och syftar till att bygga energisnåla hus där klimatskalet är så välisolerat och lufttätt att den värme som behövs kan tillföras endast med hjälp av ventilationsluft.
– Passivhus sänker elräkningarna, minskar byggnadens koldioxidavtryck och förbättrar kvaliteten på inomhusluften. Enligt oss är passivhus det absolut bästa sättet att bygga nya hem, berättar Bill Caleo, verksamhetschef på TBHCo.

Design av Brooklyn Home Company
Annons
Design av Brooklyn Home Company
Design av Brooklyn Home Company

Området Carroll Gardens kombinerar det härligaste från förr med det bästa från i dag. Traditionella italienska kaféer, lokala bagerier och charkuteributiker samsas med små klädaffärer, barer och restauranger. För detta townhouse hade TBHCo fria tyglar att göra allt från idé till inredning – eftersom huset byggdes med dem själva som uppdragsgivare med hopp om att sedermera säljas till en entusiastisk Brooklynfamilj.
– Huset är ett townhouse av ny konstruktion byggt på passivhusprinciper. Ekotänket är centralt för oss i allt vi gör, och detta hus var inget undantag. Den europeiska byggtekniken ger möjlighet till ny energieffektivitet, bullerkontroll och förbättrad inomhusluft. Vår förhoppning är att när husägarna själva får uppleva och uppskatta vetenskapen och hantverket som ligger bakom en sådan här konstruktion ska detta sätt att bygga bli en ny standard för alla hus som byggs i New York City, berättar Holly Waterfield, en av projektets designer.

”Vi lägger ner mycket tid på att hitta rätt konst i våra projekt.”

Annons
Design av Brooklyn Home Company
Design av Brooklyn Home Company
Annons
Design av Brooklyn Home Company

Eftersom huset skulle byggas från grunden så gav det byrån stora möjligheter att låta varje detalj spegla deras filosofi.
– Vi lägger ner mycket tid på att hitta rätt konst i våra projekt, säger Holly.

TBHCo är alltid på jakt efter konst med ett särskilt uttryck och använder sig av liknande konstnärer i de flesta projekten, helst med lokal förankring. Bland favoriterna i detta projekt nämns makarna Tyler Hays och Jen Wink Hays, konstnären Fitzhugh Karol, fotografen Caleb Marcus Cain och tryck från Paul Morrot.
– Detaljerna från konsten och designen tillsammans med prioriteringen av hållbarhet är utmärkande för vårt designkollektiv och det här hemmet är ett tydligt bevis på det.

Design av Brooklyn Home Company
Design av Brooklyn Home Company
Design av Brooklyn Home Company

Projektet förflöt tämligen smidigt, men givetvis fick teamet tampas med en del utmaningar på grund av rådande pandemi och inte minst med att fullfölja ambitionen med ett klimatvänligt bygge genom en passivhuskonstruktion. Det är alltid en utmanande, men viktig, uppgift att anpassa huset efter omgivningen och skapa en känsla av hem och närvaro.
– För att kunna anpassa designen efter den aktuella platsen så rör jag mig alltid regelbundet runt i byggnationen för att få en känsla för vilken typ av design som krävs för att få ut det mesta av utrymmet, förklarar Holly.

Hemmets planlösning är inte den mest typiska för ett brownstonehus eftersom entrén ligger på gatunivå där vardagsrummet ligger. Övriga umgängesytor ligger på andra våningen tillsammans med kök och matsal.
– Jag bestämde mig för att höja upp trädgården en nivå, eftersom den är det första besökarna ser när de kommer in i huset. Genom att öppna upp mot gården fungerar ytan på gatunivå som ett avslappnat familjerum, helt idealiskt för ett flytande liv mellan inomhus och utomhus, beskriver Holly.

Design av Brooklyn Home Company
Design av Brooklyn Home Company

”Hemmet ska kännas ljust, luftigt och välkomnande för alla som stiger över tröskeln”

Detta hus är TBHCo:s skapelse – från idé till bygg-
nation till inredningsdesign och till och med en del av möblemanget och konsten.
– Som i många av våra projekt präglas även detta hem av en slags bekväm lyxkänsla som erbjuder en avslappnad, men ändå levande yta.

Neutrala färger, ljusa träslag och inredning får framträda försiktigt, men med stor omsorg och stil. Målet är att få alla som uppskattar deras genomtänkta känsla för detaljer att känna sig som hemma.
– Hemmet ska kännas ljust, luftigt och välkomnande för alla som stiger över tröskeln. Andra våningen, som också är hemmets centrala yta, ska upplevas som en lite mer elegant version av ett familjehem.

Design av Brooklyn Home Company
Annons
Design av Brooklyn Home Company
Design av Brooklyn Home Company
Design av Brooklyn Home Company

Publicerad i Nya Rum nr 3-2021

De bågformade bokhyllorna, den stora glasväggen och de ljusa ytorna bidrar alla till en slags raffinerad estetik. Projektets hängivenhet till passivhuskonceptet ligger i själva konstruktionen och krävde inga eftergifter för design och inredning.
– Jag är mest nöjd med hur vi har lyckats kombinera olika typer av inredning och dekor till en sammanhängande stil, säger Holly. Vi har en signaturstil på The Brooklyn Home Company, och i det här projektet fick jag fullt utrymme att utforska allt som inspirerar mig som inredningsdesigner.

Annons